Bedrijven: zijn de stijgende energieprijzen onvermijdelijk?

Sinds vorig jaar hebben de elektriciteits- en gasprijzen een ongekende stijging gekend in België en in heel Europa. Een trend die niet onmiddellijk zal keren, al blijft het wel mogelijk om de stijging van de energierekening voor uw bedrijf te beperken.

Sinds april 2021 zijn de energieprijzen voor elektriciteit verviervoudigd en voor gas vervijfvoudigd, volgens de laatste cijfers van de Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas, kortweg CREG. Deze nauwelijks te geloven cijfers zijn in de eerste plaats het gevolg van een markteconomie met onverbiddelijke logica, met name de wet van vraag en aanbod. Maar de explosie van de energieprijzen ligt ook aan de combinatie van verschillende min of meer voorspelbare factoren.

Net als vele andere Europese landen is België sterk afhankelijk van de invoer van energie en ondervindt het de gevolgen van het economische herstel na de covidcrisis. In 2020 heeft de vertraging van de economische activiteit geleid tot een daling van het energieverbruik, waardoor de olie-, gas- en elektriciteitsprijzen tot historisch lage niveaus zijn gedaald. Met het herstel in 2021 is de vraag naar energie aanzienlijk toegenomen, terwijl het aanbod door verschillende gebeurtenissen is verzwakt.

Een reeks gebeurtenissen die de gas- en elektriciteitsvoorziening verzwakken

Op de gasmarkt is de invoer van Noors gas afgenomen als gevolg van onderhoudswerkzaamheden in de Noordzee. De Russische export naar Europa daalde intussen aanzienlijk om politiek-diplomatieke redenen. Sinds het begin van de invasie door het Russische leger in Oekraïne is de gasprijs nog extra gestegen. We weten niet hoe de situatie zal evolueren, maar houden u uiteraard op de hoogte.

De stijging van de gasprijs heeft ook een sterke invloed op de kosten van elektriciteit, waarvan de productie in het geval van grote vraag wordt verzekerd door gascentrales. Deze stijging heeft vooral te maken met de sluiting van vijf Franse kernreactoren. Die werden vorig jaar stopgezet omwille van corrosieproblemen. In 2022 zullen er naar verwachting nog meer buiten dienst worden gesteld voor controles. In het midden van de winter, wanneer het verbruik een piek kent, voorspelt dit niet veel goeds voor de elektriciteitsrekening …

Als u Luminus-klant bent, kan u altijd met uw vragen terecht bij uw accountmanager. 

Oplossingen om de impact op bedrijven te beperken

Voor bedrijven, met name grote bedrijven, zal de impact ongetwijfeld nog groter zijn dan voor particulieren. De impact kan snel oplopen tot duizenden euro’s. De prijsstijging is een feit, maar er zijn verschillende oplossingen om de negatieve impact op de cijfers van uw bedrijf te beperken, vooral sinds het uitbreken van het conflict in Oekraïne.

Alles hangt in de eerste plaats af van de aard van uw energiecontract. In het algemeen hebben de meeste bedrijven een contract van drie jaar. Als het over een contract met vaste prijzen gaat, hoeft u zich tot het einde van uw contract geen zorgen te maken. Heeft u een contract met variabele prijs dat jaarlijks wordt afgerekend? In dat geval is het raadzaam om de maandelijkse voorschotten te verhogen. Op die manier vermijdt u een zeer onaangename verrassing bij de jaarafrekening.

Zelf energie produceren en het verbruik verminderen

Vergeet niet dat de goedkoopste energie de energie is die niet wordt verbruikt. Ontdek onze vele oplossingen voor energie-efficiëntie, voor de optimalisatie van het verbruik van gebouwen of voor elektrische mobiliteit. Stuk voor stuk oplossingen om uw verbruik zoveel mogelijk te verminderen en uw gemoedsrust te verzekeren.

Bent u op zoek naar andere oplossingen om uw afhankelijkheid van de energiemarkten te verminderen? Heeft u er bijvoorbeeld al aan gedacht zelf energie te produceren? Zonnepanelen, windturbines, warmtekrachtcentrales, … Hernieuwbare energie wordt steeds toegankelijker en de investeringen betalen zich almaar sneller terug. De technologie staat vandaag op punt en daardoor is het zelf produceren van de energie die u nodig hebt, de beste manier om minder of volledig niet meer afhankelijk te zijn van de schommelingen op de markt. Vraag onze experts naar de meest geschikte scenario’s voor uw bedrijf.