Waarom stijgen de energieprijzen voor uw zaak?

U ving het zeker al op in de media: de marktprijzen voor energie zijn sinds midden 2021 fors gestegen. De prijs voor elektriciteit is bijna verdrievoudigd en voor gas zelfs verviervoudigd (bron: CREG). Dit is bij alle energieleveranciers voelbaar. Vraagt u zich af hoe dat precies komt? Of maakt u zich zorgen over de energiefactuur van uw zaak?

Historisch lage energieprijzen opnieuw gestegen sinds het einde van de lockdowns

In 2020 waren de energieprijzen historisch laag. En als de vraag daalt, daalt ook de prijs. Intussen bereikten we grootste prijspiek ooit. Onder andere door langdurige onderhoudswerken aan Franse kerncentrales én door de onzekerheid van Russische aardgasaanvoer. De recente spanningen tussen Rusland en Oekraïne komen de prijzen ook niet ten goede … Prijsstijgingen van 40% voor aardgas zijn helaas geen uitzondering.

Dat de energieprijs steeg, ook bij een hernieuwing van je contract, is een algemene trend, voelbaar over alle energieleveranciers heen. Wat de toekomst zal brengen? Dat hangt af van dezelfde factoren die de prijs gewoonlijk bepalen: het weer, de olieprijzen en de prijs voor CO2-uitstoot. 

Dat de energieprijs steeg, eventueel ook bij een hernieuwing van uw zakelijke contract, is een algemene trend, voelbaar over alle energieleveranciers heen. Bij Luminus optimaliseren we onze eigen stroomproductie en -aankoop continu om de impact voor particulieren én zelfstandigen te beperken. De klanten zélf drukken de kosten door (een deel van) hun eigen energie thuis op te wekken.

Waar komen de huidige prijspieken vandaan?

De tarieven voor distributie en transport veranderen niet snel, de gas- en elektriciteitsprijzen wel. De piek in de gas- en elektriciteitsprijzen heeft verschillende redenen. In de komende paragrafen worden ze elk op hun beurt toegelicht. De prijzen die hieronder volgen, zijn gebaseerd op een Vlaams gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh.

Waarom zijn de gasprijzen gestegen?

De prijzen voor gas stegen als gevolg van een aantal factoren. Sommige van die factoren zijn hardnekkiger dan anderen en hebben dus een grotere invloed op de prijs. We lichten ze toe:

  • In eerste instantie is er de gestegen vraag omdat de economie herneemt na de coronacrisis.
  • Daarnaast kent de markt een stijging van de prijs van CO2-uitstootrechten.
  • De koude temperaturen van begin mei 2021 dreven de gasprijzen op, in combinatie met lage voorraadniveaus en een beperkt aanbod vanuit Rusland en Wit-Rusland.
  • Toen de temperaturen opnieuw stegen, daalde de prijs niet mee omdat de vraag hoog was als gevolg van de hoge steenkoolprijzen.
  • Na de toevoer uit Rusland viel bovendien ook het Noorse aanbod terug door onverwachte onderhoudswerken op de sites.
  • De reden van de meest recente prijsstijging voor aardgas komt door een onzekere toevoer vanuit Rusland naar aanleiding van het conflict met Oekraïne. Welke impact dat precies gaat hebben, is vandaag nog heel onzeker.

Waarom zijn de elektriciteitsprijzen gestegen?

De elektriciteitsprijzen volgden die van de andere grondstoffen (zoals gas en steenkool) en stijgen dus mee met de vraag nu de economie heropstart. Ook extremere weersomstandigheden spelen een belangrijke rol: het gebrek aan wind begin juni veroorzaakte mee prijsstijgingen, net als het koudere weer tijdens de winter en de verlaagde productie van hernieuwbare energie. Voeg daar nog het onverwacht uitvallen van vier Franse nucleaire centrales aan toe en de prijzen schoten nogmaals de lucht in.

Lees meer over waarom de energieprijzen stijgen op vrtNWS.

Luminus helpt verrassingen op uw jaarafrekening te vermijden

Wie recent zijn jaarafrekening in de bus kreeg, ontdekte dat we het maandelijks voorschotbedrag alvast hebben verhoogd. Zo zorgen we ervoor dat u geen onaangename verrassing krijgt bij uw volgende jaarlijkse afrekening.

Wist u dat u heel eenvoudig zelf – op elk moment – uw maandelijks voorschotbedrag kunt aanpassen via uw persoonlijke klantenzone My Luminus? Ook wie nog geen jaarafrekening in de bus kreeg, wordt geadviseerd dat bedrag te verhogen. Het regelmatig ingeven van uw meterstanden kan helpen in de zoektocht naar een optimaal voorschotbedrag voor een zo laag mogelijke afrekening.

Welk effect hebben de prijsstijgingen voor u en uw zaak?

Het effect van de stijgende energieprijzen verschilt per zelfstandige en onderneming. Bovendien is er een verschil tussen energiecontracten met een vast en een variabel tarief. De belangrijkste punten lijsten we graag even voor u op in onderstaand overzicht:

Hebt u een contract met een vast energietarief? 

  • Wordt uw contract weldra vernieuwd? Dan gaat u de prijsstijging helaas voelen. Net als de CREG adviseren we u in dit geval om uw energiecontract pas aan te passen wanneer de prijzen terug dalen.
  • Sloot u een meerjarig contract voor de prijsstijgingen (bv. tweede kwartaal 2021) af en loopt dit nog even door? Dan zit u goed en voelt u de prijsstijgingen niet. De CREG, de federale regulator voor energie in België, raadt dan ook aan om uw contract te behouden, om de eenvoudige reden dat de prijzen vandaag hoger liggen.  

Hebt u een contract met een variabel energietarief? 

De marktprijzen voor energie gingen al omhoog vanaf het tweede kwartaal van 2021. Ook in het vierde kwartaal bleven ze stijgen. Aangezien dit de koudste maanden van het jaar zijn – waarin uw verbruik logischerwijze een stuk hoger ligt – zal bijna elke zelfstandige ondernemer de impact ervan voelen. We raden u daarom sterk aan uw huidig energiecontract te behouden, om de eenvoudige reden dat er momenteel geen voordeligere opties zijn.

Om een onaangename verrassing op uw jaarafrekening te voorkomen, is het van belang je verbruik regelmatig in te geven via My Luminus. U kunt er ook uw maandelijkse voorschotten eenvoudig verhogen!

Meer specifieke vragen beantwoorden we voor u in onze FAQ.

Slim op uw energieverbruik besparen is van belang

Hebt u zonnepanelen op het dak van uw (thuis)kantoor, praktijk of atelier? Dan zal u minder voelen van de energieprijsstijgingen. Logisch, u moet zelf minder elektriciteit aankopen én u ontvangt een potentieel hogere vergoeding voor uw geïnjecteerde stroom. Hebt u nog geen zonnepanelen? Dan kan het handig zijn om dit voor uw situatie te overwegen. De investering blijft ook anno 2022 rendabel. Na gemiddeld 6 a 7 jaar zijn de panelen volledig terugverdiend. En in amper vijf minuten heeft u een vrijblijvende offerte.

Naast zonnepanelen zijn er nog tig andere energiebesparende maatregelen die u kunt nemen om deenergiekosten in je onderneming te drukken. Die hoeven niet allemaal een flinke duit te kosten. Luminus reikt u handenvol gratis tips en tools aan om aan de slag te gaan.