Samen voor het klimaat met Forest in 1 day en een CO2-neutrale bedrijfscultuur

Bomen zijn noodzakelijk in de strijd tegen CO2-uitstoot. Daarom plant Luminus samen met haar klanten elk jaar duizenden bomen in België. Dat is meteen ook een van de redenen waarom Nelissen Steenfabrieken koos voor Luminus, om samen ooit het hele bedrijf CO2-neutraal te maken.

Met Forest in 1 day haalt Luminus jaarlijks 80.000 ton CO2 uit de lucht

Begin dit jaar plantte Luminus op één dag tijd 18.000 bomen op 3 verschillende locaties in België. Deze Forest in 1 day actie organiseren we in het kader van ons driejarige partnership met het Jane Goodall Institute Belgium. Bovendien garanderen we ook de aanplanting van minstens 3.600.000 bomen in Afrika tegen 2022.

Bomen vangen grote hoeveelheden CO2 op. Door in te zetten op groene energie en klimaatneutrale huizen en bedrijven, in combinatie met de aanplanting van miljoenen bomen, haalt Luminus jaarlijks minstens 80.000 ton CO2 uit de lucht.

Dat engagement ontgaat ook onze klanten niet. Luminus ging in gesprek met Burt Nelissen, co-CEO van Nelissen Steenfabrieken, die met ons in zee gaan om hun toekomstdroom van een volledige CO2-neutrale fabriek te realiseren.

Nelissen Steenfabrieken: klaar voor de toekomst dankzij efficiënte energietransitie

Nelissen Steenfabrieken is bijzonder dankzij een solide geschiedenis als familiebedrijf in de vierde generatie, én dankzij hun toekomstgerichte blik.

Mede-CEO Burt Nelissen nam in 2014 met twee generatiegenoten uit de familie het bedrijf over. Vooral de laatste 5 jaar investeerden ze intensief, met een volledige vernieuwing van de fabriek en twee productielijnen, en een doorgedreven focus op duurzaamheid en energie-efficiëntie. “Het is niet omdat we bijna 100 jaar bestaan en nog volledig een familiebedrijf zijn, dat we ons niet volop op de toekomst richten.”

Duurzaamheid is noodzakelijk om als bedrijf te overleven

Nelissen heeft natuurlijk een hart voor het milieu en de directe omgeving in Lanaken, maar Burt windt er ook geen doekjes om: “Willen we als bedrijf blijven bestaan, dan móeten we rekening houden met de plannen van Europa om tegen 2050 naar een energieneutrale maatschappij te gaan. Wij betalen emissierechten voor elke ton CO2 die we uitstoten, waardoor onze investeringen in twee energie-efficiënte productielijnen en een BEN (Bijna Energie Neutraal)-kantoorgebouw in principe noodzakelijk waren.”

“We hebben uiteraard ook de nodige zonnepanelen op ons dak liggen en kopen 100% groene energie in via Luminus. Wij hebben al jarenlang een goede relatie met onze energieleverancier, maar hun focus op duurzame energie en het planten van bomen, overtuigt ons extra om voor hen te blijven kiezen.”

Duurzaamheid in het DNA van Nelissen

Volgens Burt en de andere CEO’s van Nelissen, zitten alle bedrijven in 2020 in hetzelfde schuitje. “We hebben er allemaal belang bij om te investeren in duurzame productie.”

Nelissen kan dan ook als voorbeeld gelden voor andere ondernemingen. Duurzaamheid zit in hun DNA. Ze gebruiken enkel 100% duurzame grondstoffen voor hun bakstenen en ontwikkelden een klein formaat baksteen dat ecologischer is door de dunnere buitenschil. “Wij innoveren continu met het oog op meer ecologische producten die nog gemakkelijker te recycleren zijn. Op dit moment kunnen onze producten vermalen worden en hergebruikt in bijvoorbeeld de wegenaanleg. We willen heel graag volledig circulair worden, maar daarvoor is nog wat extra werk aan de winkel.”

CO2-neutraal: een noodzakelijke toekomst voor bedrijven

Als zaakvoerder moet u nú inzetten op de energietransitie. Zoals Burt Nelissen al zei, is Luminus de perfecte partner voor die overgang. Een overgang naar meer duurzaamheid en naar een nieuw, toekomstbestendig hoofdstuk in uw bedrijfsverhaal.

Want hoewel wij jaarlijks bomen planten, blijven we vooral gespecialiseerd in het leveren van groene energie voor uw productieprocessen.

Contacteer onze specialisten voor een vlotte energietransitie.