Uw wagenpark elektrisch maken wordt mogelijk dankzij de bijdrage van verschillende spelers in de automobielsector

Door de ongeëvenaarde populariteit van elektrische wagens sloeg Luminus de handen in elkaar met enerzijds Arval en anderzijds Nissan om innovatieve oplossingen te bieden. Het doel? De wagenparken van de bedrijven sneller elektrisch maken en de gebruikerservaring verbeteren.

Sinds 2020 zit de Belgische markt voor wagens op elektrische batterijen fors in de lift. In 2021 was een op de vijf nieuwe auto’s (21%) volledig elektrisch, tegenover 14% in 2020 en 7,9% in 2019, aldus Statbel. Wanneer we de hybride modellen erbij tellen, kiest nu een op de twee automobilisten voor een elektrische auto. En deze tendens wordt bevestigd in alle marktsegmenten, of het nu gaat om aankoop of leasing, voor personen- of bedrijfswagens. In twee jaar tijd verhuurde Arval, de grootste leasemaatschappij voor bedrijfswagens in België, meer dan zes keer zoveel 100% elektrische wagens. Hun aandeel bedroeg 18% in de eerste twee maanden van 2022, vergeleken met 12% in 2021 en slechts 3% in 2020. Samen met hybride auto’s zijn ze goed voor 43% van de bestellingen. En dat is nog maar het begin.

Als respons op deze plotse evolutie is het aantal openbare oplaadpalen tussen 2020 en 2021 bijna verdubbeld (van 8500 naar 15000). Maar omdat dat niet genoeg is, sloeg Luminus maar al te graag de handen in elkaar met Arval om meer slimme oplaadinstallaties bij de klanten van de leasespecialist thuis te plaatsen. Deze geconnecteerde laadpalen meten de elektriciteit die wordt verbruikt om een auto thuis op te laden, waardoor deze kost aan de werknemer kan worden terugbetaald. Wie zich thuis geen installatie kan veroorloven, krijgt onderweg oplaadoplossingen aangeboden. Ten slotte zullen alle klanten van Arval ook een persoonlijke kaart krijgen om hun wagen in openbare laadstations op te laden. “Dankzij onze samenwerking met Luminus, een van de grootste spelers in de energiesector, kunnen wij onze klanten nu véél sneller een geschikte oplaadoplossing aanbieden”, vertelt Laurent Loncke, Managing Director van Arval Belgium.

De elektrische Nissan aangedreven door 100% groene Belgische stroom

Om nog een stap verder te gaan, onthulde Luminus onlangs een tweede samenwerking, met autobouwer Nissan. Het principe: eigenaars van een elektrische Nissan een geïntegreerde laadoplossing bieden op 100% groene Belgische stroom! Dit aanbod is beschikbaar voor zowel woningen als appartementen, met drie optieniveaus (Basic, Comfort en Smart). En dat is nog niet alles: om deze lokale en hernieuwbare energiebron te produceren, biedt Luminus ook aan om zonnepanelen te plaatsen op de woningen van de bestuurders, met een voordelig contract. De bestuurders van een elektrische Nissan krijgen ook een Luminus Powerpass laadpas, die toegang geeft tot 240.000 laadpunten in Europa. “Deze strategische samenwerking met Luminus ligt volledig in lijn met de langetermijnstrategie van Nissan voor een duurzamere mobiliteit. Dit weerspiegelt zich in de elektrificatie van zijn gamma en in de intentie om CO2-neutraal te zijn tijdens de volledige levenscyclus van de producten,” aldus Charbel Abu Ghanem, Country Director Nissan Benelux.

Elektrische wagens zijn niet alleen schoner en minder duur om op te laden en te onderhouden, ze leveren de Belgische bedrijven ook belastingvoordelen op. Hoewel België een aantal subsidies voor particulieren heeft afgeschaft, zijn elektrische bedrijfswagens nog steeds 100% fiscaal aftrekbaar. En tegen 2026 zullen dit de enige voertuigen zijn die nog aftrekbaar zullen zijn! Wat de openbaar toegankelijke oplaadpalen betreft, kunnen de bedrijven nog tot 31 december 2022 200% van hun kosten aftrekken in hun belastingaangifte, en tot 31 augustus 2024 150%. Ook andere voordelen blijven bestaan, zoals de verlagingen van het voordeel alle aard (VAA) en van de verkeersbelasting en de belasting op inverkeerstelling (BIV).