Start-up in de kijker: golfenergie van Laminaria

Op zoek gaan naar een manier om artificiële golven te maken om te kunnen surfen, en eindigen met een innovatieve start-up die inzet op groene energie. Het is het verrassende verhaal van Steven Nauwelaerts, oprichter van het Oostendse Laminaria. Het doel: uitgroeien tot een van de toonaangevende producenten van golfenergieboeien.

Luminus investeerde de voorbije jaren grondig in hernieuwbare energie. Zo vierden we recent onze 100ste windmolen, en hebben alle Belgische Luminus-windmolens intussen samen een capaciteit van 254 MW, ofwel het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van maar liefst 141.000 gezinnen. Als het van start-up Laminaria afhangt, halen we binnen enkele jaren ook een aanzienlijk deel hernieuwbare energie uit golfenergieboeien.

Basisidee

Het basisconcept is eenvoudig: op zee is er heel wat beweging door de golven, en daar valt energie uit te halen. Maar de uitvoering vraagt om innovatieve technologie en creativiteit. De energieboei van Laminaria omvat een verticaal oppervlak dat een kantelbeweging maakt dankzij de horizontale golfbewegingen. Dankzij die interactie kan energie opgewekt worden.

Stormbestendig

De stormbestendigheid is een van de belangrijkste troeven en streefdoelen van Laminaria. Zo blijft de boei ook energie opwekken tijdens de zwaarste stormen, zonder hinder van buitensporige (water)krachten. Om die stormbestendigheid op de proef te stellen, werd er de voorbije jaren uitvoerig én succesvol getest voor de kust van Oostende.

Testen in Schotland

Binnenkort zet Laminaria een nieuwe stap in het verhaal. Vanaf 2017 gaat de start-up een golfenergiecentrale van 10 meter hoog uittesten voor de kust van de Orkney-eilanden ten noorden van Schotland. Daar zal blijken of de verankering van de golfenergieboei ook bestand is tegen Atlantisch stormweer. Omwille van de weersomstandigheden is het Schotse gebied de voorbije jaren uitgegroeid tot de referentieplaats voor innovatieve projecten m.b.t. golfenergie. We houden het in de gaten!