Minder energieverbruik, aangenaam verlichte ruimtes

Kies voor ledverlichting in uw kmo

Een lagere energiefactuur voor uw kmo dankzij ledverlichting

We hebben allemaal licht nodig om ons werk in de beste omstandigheden uit te voeren. Het mag dan ook niet verbazen dat de verlichting in uw bedrijfsgebouw goed is voor een aanzienlijk deel van uw energiefactuur.

Wilt u minder verbruiken, minder betalen én meer comfort? Dan is uw huidige verlichting vervangen door ledverlichting de ideale keuze. Maar waarom kiest u voor led? Welke mogelijkheden zijn er? Hoe zet u uw ledverlichting optimaal in? Tijd om even ons licht te laten schijnen over led.

Meteen besparen, snel terugverdienen

Ledverlichting heeft de afgelopen jaren op technologisch vlak grote sprongen voorwaarts genomen. Daardoor heeft ledverlichting enkele belangrijke voordelen ten opzichte van gloeilampen, halogeenlampen en tl-buizen:

 • Een ledlamp verbruikt tot tien keer minder energie.
 • Tegelijk produceren ledlampen evenveel of zelfs meer licht.

Als u weet dat klassieke verlichting goed is voor een derde tot de helft van de energiefactuur van heel wat bedrijven, is de rekensom vlug gemaakt: uw investering in ledverlichting zal snel terugverdiend zijn.

Bovendien hebben ledlampen een veel langere levensduur dan andere lampen. Aangezien u minder vaak een beroep zult moeten doen op een technicus om de lampen te vervangen, liggen ook de onderhoudskosten lager.

Led is flexibel comfort

Dankzij ledverlichting genieten u en uw werknemers van maximaal comfort, wat zorgt voor een hogere productiviteit. De hoge lichtsterkte van ledlampen en de ruime keuze aan kleurtemperaturen (van warm en huiselijk tot koud en helder) zorgen voor een aangenaam verlichte werkplek.

De meeste leds zijn trouwens dimbaar. Zo verkrijgt u precies de lichtsterkte die u nodig heeft op elk moment van de dag. Afhankelijk van de lens op de ledlamp heeft ze een wijde of smalle lichtbundel, om een ruimte gelijkmatig te verlichten of net één punt in de kijker te zetten.

Met andere woorden: er is voor elke situatie een ledlamp.

Uw verlichting upgraden met led: relamping en relighting

U merkt het: ledverlichting helpt u minder energie te verbruiken en kosten te besparen. In nieuwbouwprojecten is ledverlichting tegenwoordig standaard, maar wat als u een bestaand gebouw heeft of aankoopt? Ook dan loont het de moeite om de bestaande verlichting te vervangen door ledverlichting.

De eenvoudigste en voordeligste optie is relamping. Daarbij vervangt u de bestaande lampen door ledlampen, maar behoudt u de huidige armaturen. Met een kleine inspanning en investering kunt u toch al heel wat besparen.

Bij relighting wordt het oude verlichtingssysteem, inclusief de armaturen, volledig vervangen. In dat geval bent u niet langer gebonden aan de bestaande situatie en kunt u nieuwe lichtpunten laten installeren, volledig aangepast aan uw noden. Met relighting bespaart u nog meer ten opzichte van het oude systeem. Handig weetje: sommige netbeheerders geven bedrijven subsidies voor relightingprojecten in oudere gebouwen.

Tips om nog slimmer te verlichten

Om uw investering ten volle te laten renderen en uw medewerkers een maximum aan comfort te bieden, kunt u nog een stap verder gaan en kiezen voor een slimme, doordachte installatie. Enkele tips:

 • Lichtstudie
  Lukraak geplaatste ledverlichting geeft niet altijd het gewenste resultaat. Vaak kiezen mensen een verkeerde lichtsterke of kleurtemperatuur, gebruiken ze warm en koud licht door elkaar, of spreiden ze de lampen niet goed. Zulke situaties geven een ongelijkmatig verlichte ruimte.

  Beter is het om een specialist in te schakelen. Aan de hand van een lichtstudie bepaalt die nauwkeurig welke lichtsterkte en kleurtemperatuur er op elke plaats nodig zijn. Zo baadt elke ruimte in het juiste licht.
 • Sensoren
  U kunt zich afvragen of het licht in elke ruimte wel continu moet branden. Een lamp die uit is, verbruikt immers niets. Met sensoren zorgt u ervoor dat de verlichting alleen aangaat wanneer iemand een ruimte betreedt en weer uitgaat wanneer hij of zij de ruimte verlaat. Zo moet u er niet langer op rekenen dat de laatste het licht zal uitdoen.

  Er zijn ook lichtsensoren die het licht automatisch inschakelen wanneer er te weinig daglicht binnenvalt. Met sensoren bespaart u makkelijk 30% bovenop het lagere verbruik van leds.
 • Dimmers
  Ook dimmers bieden heel wat perspectieven om energie te besparen en het comfort van gebruikers te verhogen. Zo kunt u ’s ochtends en ‘s avonds de verlichting op een lagere sterkte laten branden in plaats van ze volledig uit te schakelen. Dat geeft medewerkers die laat blijven doorwerken of uw onderhoudsteam dat vroeg in de ochtend langskomt, een groter gevoel van veiligheid.

  Tegelijk blijft uw verbruik beperkt. Gekoppeld aan een lichtsensor kan een dimmer ervoor zorgen dat een lamp bij een raam systematisch feller zal gaan branden naarmate er minder daglicht is. Zo verbruikt u alleen wat nodig is.

Minder energie, meer comfort

Kortom, met ledverlichting in uw bedrijf verbruikt u minder energie, maar creëert u ook een meer comfortabele werkplek voor uzelf en uw personeel. Dat komt de productiviteit in uw bedrijf vast ten goede. Wacht dus niet langer en kies vandaag nog voor ledverlichting!

Bestel uw verlichting met uitzonderlijke kortingen via de online shop van Luminus.