In the picture: Business Development Manager en energie-expert Frédérik Demaret

De energieprijzen stijgen jaar na jaar. Om hun stijgende gas- en elektriciteitskosten onder controle te houden, willen veel bedrijven hun energieverbruik minimaliseren. Met 21 jaar ervaring in de energiesector is Frédérik Demaret de aangewezen persoon om bedrijven en publieke organisaties te helpen met de optimalisatie van hun energie-efficiëntie. Wij vroegen de Business Development Manager bij Luminus Solutions welke acties bedrijven kunnen nemen om hun gas- en elektriciteitsverbruik te laten dalen.

“Energie-efficiëntie zou bij elke organisatie hoog op de agenda moeten staan. Om verschillende redenen. Eerst en vooral zal uw gas- en elektriciteitsverbruik dalen als u minder energie verbruikt. Daarbij moet u wel rekening houden dat de terugverdienperiode van de meeste energie-efficiëntieprojecten meer dan twintig jaar bedraagt. Als u investeert in energiebesparende maatregelen, zal trouwens ook de waarde van uw gebouw stijgen.”

Energie-efficiëntie draait om veel meer dan kostenbesparing

“De kostenbesparing is maar één facet van het verhaal. Wanneer u minder energie verbruikt, daalt ook uw CO2-uitstoot. Zo draagt u bij aan onze globale verantwoordelijkheid van emissiereductie. Daarnaast hebben de meeste energie-efficiëntieprojecten ook een positief effect op het comfort van de gebruikers van het gebouw. In veel scholen en openbare gebouwen is het comfort vandaag nog steeds ondermaats: ongewenste temperatuurschommelingen, tocht, slechte luchtkwaliteit, verouderde verlichting, enzovoort. Dat heeft ook een invloed op de werkprestaties en de gezondheid van mensen. Wanneer u dit soort gebouwen correct gaat isoleren en ventileren, neemt u heel veel ongemakken weg.”

Tips voor organisaties die willen inzetten op energie-efficiëntie

“We zien dat veel bedrijven en organisaties uit de publieke sector werk willen maken van energie-efficiënte gebouwen. Dat is goed, maar jammer genoeg wordt het vaak verkeerd aangepakt, waardoor niet het volledige potentieel wordt benut.”

Tips voor succesvolle energie-efficiëntieprojecten:

  1. Begin met een doordacht energieplan: “Veel bedrijven starten zonder visie met een los project, zoals nieuwe ramen of een nieuwe verwarmingsketel. Toch start u altijd beter met het uitwerken van een meerjarenplan op maat van uw gebouw. Als u eerst een nieuwe ketel plaatst en daarna gaat isoleren, bestaat de kans dat uw ketel overgedimensioneerd is.”
  2. Denk op lange termijn: “Bekijk oplossingen op een termijn van twintig jaar of langer. Kies voor kwaliteitsvolle materialen die betrouwbaar zijn en langer meegaan.”
  3. Isoleer eerst uw dak: “De meeste warmte gaat verloren via niet of slecht geïsoleerde daken. Het heeft geen zin om eerst uw ramen aan te pakken of zonnepanelen te plaatsen als uw dak niet voldoende geïsoleerd is.”
  4. Kies verwarming op maat van uw gebouw: “Denk na over de beste verwarmingstechnologie voor uw situatie. Dat verschilt van gebouw tot gebouw. Een WKK (warmtekrachtkoppeling) is bijvoorbeeld geschikt voor grote gebouwen met een grote warmtebehoefte zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra, maar niet voor schoolgebouwen.”
  5. Volg de energieprestaties op: “Het is cruciaal om de energieprestaties van uw gebouw continu op te volgen. Zo kan u actie ondernemen wanneer de prestaties plots zakken.”

Gegarandeerde energieprestaties

“Met ons energieprestatiecontract (EPC) garanderen we uw energieprestaties gedurende een lange periode (bijvoorbeeld 15 jaar). Door uw gebouwen te renoveren op basis van een EPC, bent u zeker van de beste energieprestaties op lange termijn. We verbinden ons ertoe om het energieverbruik te verminderen, de CO2-uitstoot te verlagen en het comfort te verbeteren.”

De EPC-aanpak van Luminus in vijf stappen:

  1. Analyse van de energiestromen
  2. Technische studie en voorstel voor oplossingen
  3. Installatie en renovatie
  4. Onderhoud van de installaties
  5. Monitoring van de energieprestaties

Bewust omgaan met energie

“Luminus beschikt over alle technische oplossingen om de energie-efficiëntie van uw gebouw te optimaliseren: warmteproductie, isolatie, ramen, relighting, ventilatie, warmterecuperatie, warmtepompen, prestatiemonitoring, en nog veel meer.”

“Daarnaast hebben bedrijven en organisaties een grote verantwoordelijkheid om de mensen die in hun gebouw werken, te sensibiliseren. Ze moeten begrijpen dat energie-efficiëntie samengaat met een bewuste omgang met energie. De verwarming een graadje lager zetten, geen licht laten branden in ruimtes waar het niet hoeft, … Dit zijn simpele dingen die bijdragen aan een significante daling van uw energieverbruik.”