Hoe realiseert uw bedrijf de energietransitie? 5 inspirerende voorbeelden

Luminus heeft een belangrijke missie: de energietransitie van bedrijven vergemakkelijken. Uit de 5 zonneprojecten hieronder blijkt dat we uiteenlopend maatwerk leveren om uw onderneming klaar te stomen voor de toekomst. Laat u inspireren door onze duurzame samenwerkingen met o.a. Coca-Cola, Stella Artois en KBC.

1.    Een drijvend zonnepark voor Sibelco

Floating PV is het eerste drijvende zonnepark van Vlaanderen en het grootste in België. Luminus bouwde het op zandgroeve De Schans. Eigenaar Sibelco verbruikt meteen het grootste aandeel van de 6.500 MWh die de installatie jaarlijks produceert. Wat overblijft, gaat naar het openbare elektriciteitsnet.

Deze combinatie van innovatieve koeltechnieken, dubbelzijdige panelen en dubbele oriëntatie zorgt voor het hoogst mogelijke rendement. In de toekomst zullen meer en meer bedrijven drijvende zonneparken laten installeren. U vangt er een gebrek aan open landruimte mee op en bent door de grote oppervlaktes zeker van genoeg energieproductie.

2.    De voorbeeldfunctie van multinationals als Coca-Cola

Als bedrijfsleider moet u mogelijkheden zien waar anderen dit niet doen. Het project bij Coca-Cola in Anderlecht is een sprekend voorbeeld van die winnende mentaliteit.

Dauvister, een dochterbedrijf van Luminus, ontwierp een multifunctionele installatie met 990 zonnepanelen op het dak van het hoofdkantoor, 2.322 panelen in een grondopstelling achter het gebouw en 810 panelen op de parking. Die laatste dienen meteen ook als carport voor de wagens van de werknemers.

In totaal produceren de panelen het equivalent van het jaarverbruik van 350 gezinnen. Coca-Cola bespaart zo 295 ton CO2 per jaar, waardoor 12% van het elektriciteitsverbruik van hun kantoorgebouw nu lokaal en duurzaam is.

Bij Luminus begeleiden we graag multinationals en bedrijven bij hun energietransitie. Uw voorbeeldfunctie en bereik is niet te onderschatten. Samen met Coca-Cola plannen we daarom de bouw van een windturbine die zal zorgen voor 65% van de energiebehoefte van kantorencomplex The Bridge.

3.    Stella Artois: een duurzame en gedeelde investering in zonnepanelen

AB Inbev staat met één been in de toekomst, dankzij hun duurzame investeringen. In Leuven wordt er nu bijvoorbeeld bier gebrouwen op zonne-energie. Op het dak van de wereldberoemde Stella Artois-brouwerij staan sinds kort 2.117 zonnepanelengeïnstalleerd door Luminus. De zonnepaneleninstallatie levert de nodige energie voor 8 miljoen bierflesjes per jaar.

Eigenaar AB Inbev is dan wel een multinational, maar erkent ook het belang van lokale participatie. Leuvenaars kregen daarom de kans om als burger mee te investeren in dit groene project. Een investering in een duurzame toekomst, met een gegarandeerd rendement.

Samenwerkingen met steden, gemeenten en buren vormen een van de vele manieren om draagvlak en budget te creëren voor duurzame investeringen. Het helpt bovendien lokale gemeenschappen om hun eigen klimaatambities te bereiken.

4.    Luminus legt zonnepanelen op de grootste jachthaven van Noord-Europa

U hoeft geen multinational te besturen om groene energievoorziening na te streven. Kijk naar de Vlaamse Yachthaven in Nieuwpoort. Als eigenaar van een blauwe vlag en vijf gouden ankers, de kwaliteitslabels voor hun duurzame inspanningen, tonen ze dat natuurbeleving, recreatie en duurzaamheid hand in hand gaan met luxe en ontspanning.

De jachthaven met wel 1.000 ligplaatsen verbruikt helemaal zelf de opgewekte stroom van de 60 zonnepanelen op het dak. Zo besparen ze elk jaar 5 ton CO2. Er bestaat altijd een zonnepanelenoplossing op maat van uw bedrijf. Het is meestal een kwestie van de eerste stap te zetten in de richting van een winstgevende toekomst.

5.    527 zonnepanelen voor het duurzaamheidsbeleid van KBC

Het KBC-gebouw aan het station van Leuven bespaart de bank 39 ton CO2 per jaar. De installatie van de 527 zonnepanelen past perfect in het duurzaamheidsbeleid van de grootbank. Net als Luminus wil KBC een wezenlijk verschil maken voor de economie en voor de samenleving.

In 2019 werkte KBC groep op 83% hernieuwbare energie, en dat percentage gaat alleen maar omhoog. Tegen 2050 wil de groep geen broeikasgassen meer uitstoten. Dat is een streefdoel waar Luminus zich in kan vinden. Wij werken achter de schermen hard aan nieuwe samenwerkingen met (grote) bedrijven.

Dankzij deze samenwerkingen nemen bedrijven als het uwe een voorsprong op hun concurrenten, terwijl we in één klap het klimaat verbeteren en een mooie toekomst voor onze (klein)kinderen verzekeren.