Hoe begeleidt Luminus stap voor stap de energietransitie van uw bedrijf ?

Steeds meer bedrijven besluiten om een energietransitieproces op te starten. Dit doen ze om minder energie te verbruiken, de energie-efficiëntie te verbeteren en/of hun CO2-voetafdruk te verkleinen. In elk geval moeten ze tijdens dit proces heel wat aanpassingen doorvoeren. Door de omvang van deze uitdaging en de waaier aan beschikbare oplossingen, is het volkomen normaal dat u een beetje het noorden kwijt raakt. Om deze ommezwaai eenvoudiger te maken en veilig te laten verlopen, biedt Luminus bedrijven daarom een globale ondersteuning op maat. Dit gebeurt in 5 stappen.

1. Doelmatigheidsonderzoek

Hebt u besloten om de energietransitie van uw bedrijf te lanceren? Proficiat! De eerste stap is vaak de moeilijkste. En omdat niets boven een goede start gaat, is een initiële doorlichting essentieel voor een geslaagde transformatie.

Als deel van de Luminus Building Solutions voeren onze specialisten een grondig doelmatigheidsonderzoek uit om uw noden en verwachtingen precies in kaart te brengen. Ze meten uw huidige energieverbruik, inspecteren het volledige gebouw en stellen u tal van vragen. Aan het einde van deze diagnose lijsten ze alle mogelijke bronnen van verbetering binnen uw bedrijf op.

2. Aanbevelingen

Als uw bedrijf voldoende potentieel heeft voor een energetische optimalisering, onderzoeken we de mogelijkheden om verschillende transformatie-scenario’s uit te werken. Deze aanbevelingen houden rekening met alle parameters die eigen zijn aan uw bedrijf.

Als u eerst de energie-efficiëntie van uw bedrijf wil optrekken om te besparen, kunt u de raad krijgen om eerst de bouwschil te renoveren (isolatie), een wijziging in uw HVAC-systemen (verwarming, ventilatie en airconditioning) door te voeren en/of een relighting te doen (verbeterde verlichting).

Als u liever eerst uw milieu-impact terugschroeft, kunnen we u voorstellen om, als aanvulling bij de bovengenoemde oplossingen, één of meer zelfproducerende energiesystemen te integreren, zoals zonnepanelen, windturbines of een warmtekrachtkoppelingsinstallatie.

3. Keuze van de oplossingen

Om u bij uw beslissing te helpen, stellen wij u een gedetailleerd stappenplan voor met de verschillende fasen van de werken, de kosten en financieringsvoorwaarden, de terugverdientijd en de potentiële besparingen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan de winst van een energetische renovatie sterk zijn. Voor de verlichting kan de besparing oplopen tot 50% na slechts 18 tot 36 maanden. De isolatiewerken kunnen het energieverbruik met meer dan 30% terugschroeven en kunnen zich in slechts 3 jaar terugverdienen.

Voor de HVAC-systemen ligt de winst ook rond 30% voor een ROI vanaf 5 jaar. Zelfs de energieproductie-installaties hebben een terugverdientijd van 3 tot 12 jaar, in functie van het gekozen type technologie.

4. Uitvoering van de werken

Zodra het project duidelijk bepaald is, zorgen onze gespecialiseerde partners voor de uitvoering van alle werken onder toezicht van de ingenieurs van onze dochteronderneming Luminus Solutions. Een persoonlijke dossierbeheerder staat in voor de follow-up van de operaties en beantwoordt al uw vragen.

Tijdens deze periode kunt u uw werknemers sensibiliseren rond het proces van de energietransitie en kunt u hen opleiden in de verschillende oplossingen die op touw worden gezet. Het is aan u om hen op uw manier te mobiliseren, door bijvoorbeeld thematische evenementen of wedstrijden te organiseren, of workshops over goede praktijken op het gebied van verwarming, klimaatregeling of het recycleren van afval.

5. Onderhoud, toezicht en gegarandeerde prestaties

Bravo! U hebt de energietransitie van uw bedrijf in slechts een paar maanden met glans afgerond! Onthoud wel dat u altijd waakzaam moet blijven om dit proces duurzaam te maken. Er zijn dus verschillende oplossingen mogelijk zodat u op beide oren kunt slapen. Het Building Efficiency programma van Luminus zorgt ervoor dat onze technici 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar zijn indien nodig, maar monitort en garandeert ook de kwaliteit van uw installaties.

Om nog een stapje verder te gaan, staat de optie Building Performance ook borg voor het permanente comfort van uw werknemers en het bedrag van uw energiebesparing. En tot slot: waarom zou u voor een ondersteuning op lange termijn geen energieprestatiecontract (EPC) afsluiten voor 10 of 15 jaar? Met dit type overeenkomst kunt u het volledige beheer van uw uitrusting aan ons toevertrouwen en zelfs uw eigen energieproductie-installaties financieren.