Installatie, kosten, werking … Alles wat u moet weten over het laadstation van uw elektrische bedrijfswagen!

Recente elektrische wagens hebben gemiddeld een autonomie van 400 km. Met dergelijk bereik voldoen ze aan de behoeften van de meeste werknemers, zowel tijdens het werk als daarbuiten. Vooral gezien die gemiddeld nauwelijks meer dan 90 km per dag rijden. Maar uiteraard moeten ze hun voertuig wel kunnen laden. Vooraleer u elektrische wagens in uw bedrijfsvloot opneemt, brengt u best de verschillende laadoplossingen in kaart!

Omwille van de klimaatcrisis kiezen meer en meer bedrijven voor elektrische wagens in hun bedrijfsvloot. Het grondbeginsel, waarbij vervuilende brandstof vervangen wordt door schone en goedkopere stroom, kunnen we alleen maar toejuichen. Maar de implementatie ervan, en in het bijzonder de kwestie van het opladen van de batterijen, vraagt van een bedrijfsleider enig denkwerk.

De onmiskenbare voordelen van de elektrische bedrijfswagen

De dagen van angst om stil te vallen, als gevolg van de lage autonomie van de batterijen en de schaarste van de laadstations, zijn voorbij! Tegenwoordig kunnen sommige elektrische auto’s met één laadbeurt tot 600 km rijden. Daarnaast zijn er steeds meer laadpunten, met laadoplossingen die zijn aangepast aan verschillende soorten gebruik. Voor een wagenpark is dit de garantie dat u op elk moment kunt genieten van alle voordelen van elektrische mobiliteit.

Kiezen voor elektrische wagens zal de efficiëntie van uw medewerkers en hun dagelijkse ritme niet veranderen. Integendeel, ze zullen het comfort en de trots van stille verplaatsingen zonder milieuimpact net op prijs stellen. Tegelijkertijd kan uw bedrijf besparingen realiseren en het imago bij uw personeel, leveranciers en financiële partners, klanten en prospecten verbeteren.

Aarzelt u nog om elektrische voertuigen in uw bedrijfsvloot op te nemen? Deze fiscale voordelen kunnen u overtuigen om de sprong te wagen!

Thuis laden: de verschillende systemen

Om zo’n positieve spiraal te bereiken is het noodzakelijk een efficiënt laadsysteem op te zetten, dat bovendien is aangepast aan de behoeften van uw activiteit. Het laden met de kabel die door de autofabrikant wordt meegeleverd duurt meer dan tien uur. Niet de meest efficiënte oplossing dus. Het is beter een laadstation bij uw werknemers thuis te plaatsen. Gemiddeld leggen zij 90,4 km per dag af. Een dergelijke oplossing biedt hen dus niet alleen meer zekerheid maar ook meer comfort en laadsnelheid.

In België wordt ongeveer 70% van de elektrische voertuigen bij de gebruiker thuis opgeladen, tegenover 20% op kantoor en 10% onderweg. Een elektrisch laadstation is krachtiger dan een eenvoudig stopcontact (2,3 kW) en maakt het mogelijk om het bereik van de auto veel sneller aan te vullen. Een kabel met een lader van 3,7 kW biedt meestal ongeveer 10 km bereik per uur (de ideale oplossing voor hybride plug-ins), terwijl een thuismodel van 11 kW in dezelfde tijdsspanne het equivalent van 60 tot 70 km oplaadt. Maar tegen welke prijs?

Installatie- en laadkosten

Een elektrische auto op het elektriciteitsnet laden kost slechts een paar euro. De forfaitaire vergoeding van de laadkosten thuis bedraagt 6,67 euro netto per sessie voor de werkgever.

Met het “split billing”-systeem kan de hoeveelheid elektriciteit die wordt gebruikt om de elektrische auto van de werknemer op te laden, worden berekend via een slimme kabel ter waarde van enkele honderden euro’s, of rechtstreeks via een laadstation voor thuisgebruik van het type “wallbox”.  Voor zelfstandigen biedt split billing het voordeel dat ze het elektriciteitsverbruik gebruikt voor het laden kunnen koppelen aan hun btw-nummer. 

Laadoplossingen op de werkplek en onderweg

Om de laadcapaciteit thuis aan te vullen, met name voor werknemers die in appartementen wonen en geen laadstation in hun woning hebben, is de installatie van laadstations op het bedrijfsterrein vaak een must. De installatie kan worden verzorgd door de werkgever of door de leasemaatschappij, in het geval van een langlopende huurovereenkomst. Laden op het werk is in het algemeen ook goedkoper: professionele energiecontracten zijn in het algemeen interessanter dan die van particulieren …

De laadstations zijn krachtiger (meestal 22 kW) en kunnen daardoor in één uur tijd al 100 tot 120 km autonomie opleveren. Maar het kan nog sneller als u dat nodig hebt. Leveringsdiensten bijvoorbeeld moeten snel en regelmatig kunnen laden. Voor hen zijn er laadstations die in slechts 20 minuten tijd (50 kW) 100 km autonomie leveren.

Sommige beroepen, zoals commerciële beroepen of zelfstandige verpleegkundigen, moeten ook onderweg kunnen laden. In België is het aantal openbare laadstations nog vrij beperkt: begin 2021 waren er bijna 8.500. Men verwacht dat dit er in de loop van het jaar meer dan 10.000 zullen zijn, aldus Avere-Belgium (een vereniging voor de ontwikkeling van elektrische mobiliteit). Hun vermogen varieert meestal van 3,7 tot 50 kW, afhankelijk van het model. Ze bevinden zich op openbare of winkelparkings, bij benzinestations of langs snelwegen. De laadkosten zijn variabel, maar zijn gemiddeld 50% goedkoper dan een volle tank brandstof.

Met de My Charge-app van Luminus kunnen gebruikers het laadniveau van hun elektrische auto en de kosten op elk moment op hun smartphone checken. Als onderdeel van het Luminus e-Mobility-aanbod biedt ons managementplatform een duidelijk beeld van de kosten, gebruikers en het energieverbruik van het bedrijfswagenpark.

Luminus biedt op maat gemaakte laadoplossingen om de verplaatsingen van uw medewerkers te optimaliseren. Neem contact op met onze elektrische mobiliteitsexperts om uw behoeften te bestuderen.

Onderweg: waar vindt u openbare laadstations?

In heel België maken honderden openbare snellaadstations het mogelijk om in 30 minuten tijd tot 80% autonomie te bereiken. Hoewel de prijs vaak hoger is (gemiddeld 5,9 keer duurder dan op een laadstation van een bedrijf), blijft het vaak interessanter dan een volle tank brandstof. Dat is bijvoorbeeld het geval in de Q8-stations die door Luminus op verschillende Belgische steen- en snelwegen werden aangelegd. De laadkaart is momenteel gratis en daarmee geeft Luminus u toegang tot meer dan 1.300 snelle laadpunten op meerdere netwerken in België en 150.000 punten in Europa. 

Download apps zoals ChargeMap die alle openbare punten in Europa in kaart brengen. Zo vindt u snel en makkelijk laadpunten onderweg. Ook onze Luminus Public Charging-app is beschikbaar op Google Play. Goed om weten: sommige winkels zoals Ikea of Lidl bieden hun klanten gratis snelle laadstations!

Wilt u beginnen met het integreren van elektrische voertuigen in uw bedrijfsvloot of uw netwerk laadstations optimaliseren? Met zijn laadoplossingen begeleidt Luminus u van A tot Z in uw project. Onze aanpak is aangepast aan uw behoeften en die van uw werknemers.