Domotica en energie-efficiëntie: ook voor bedrijven?

Domotica raken steeds meer ingeburgerd bij particulieren. Ze optimaliseren de energie-uitgaven en leveren zo besparingen op. Tegelijk zorgen ze voor comfort en veiligheid. Door de flexibiliteit en de variatie in de mogelijke scenario’s kunnen domotica ook een efficiënte oplossing zijn om het energieverbruik van uw bedrijf te verlagen.

Nauwkeurig beheer van de energie-uitgaven

Domotica zijn om te beginnen een manier om de uitgaven voor water, elektriciteit en verwarming heel nauwkeurig te beheren. De overzichtstabellen die doorgaans op uw smartphone of tablet te bekijken zijn, tonen de situatie van de verschillende verbruiksposten. Naast die analyse krijgt u tegelijk een duidelijk beeld van de posten die het meest energieverslindend zijn, zodat u makkelijker een oplossing kunt vinden om de werking te optimaliseren.

Zodra u weet waar de verspilling vandaan komt, kunt u via concrete maatregelen meteen ingrijpen in het systeem. Zo kunt u aan de verantwoordelijke van de onderhoudsdienst vragen om een kraan automatisch dicht te draaien om te voorkomen dat er water verloren gaat of kunt u met een bewegingssensor het licht aandoen in een ruimte waar amper iemand komt.

Meer comfort zonder moeite

Wanneer het systeem afwijkingen ontdekt, zoals een lamp die nog brandt op een verdieping waar niemand is, dan moet dankzij het domoticasysteem niemand het licht uitdoen. Een druk op de juiste knop van het bedieningsscherm volstaat. Zo wint u niet alleen tijd, maar hoeft u ook geen medewerkers lastig te vallen. U kunt eveneens ongewenste bezoekers detecteren in uw ruimtes en een alarm laten afgaan of meteen de politie verwittigen.

Een oplossing voor meer energie-efficiëntie

Het concept van domotica is gebaseerd op een slimme optimalisering van de systemen om ze efficiënter te maken en verspilling te vermijden. Ook het principe van energie-efficiëntie volgt deze logica: het gaat om een oplossing die noodzakelijk is om de ecologische voetafdruk van gebouwen te verkleinen.

Ontdek hoe de energie-efficiëntie van uw gebouw uw concurrentievermogen kan verbeteren

Wij bieden twee oplossingen voor de optimalisering van uw energieverbruik, waarbij domotica worden ingezet. Enerzijds kan relighting zorgen voor het automatisch aan- en uitschakelen van de lampen via een centraal beheer of bewegingssensoren. Anderzijds bieden we ook automatiseringsoplossingen voor de installaties voor verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC), met het oog op een zuinig en comfortabel beheer van het verbruik.

Wenst u meer informatie over de plaatsing van domotica in uw bedrijf of over energie-efficiëntie in het algemeen? Stuur ons een e-mail op btb@luminus.be (grote onderneming of overheidsinstelling) of op kmo@luminus.be (zelfstandige of kmo).