Building automation: bespaar op uw energiefactuur dankzij uw bedrijfsgebouwen

Wist u dat de verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) in bedrijfsgebouwen verantwoordelijk kunnen zijn voor twee derde van het energieverbruik van een onderneming? Door te investeren in een intelligent automatiserings- en controlesysteem (BACS) kan u dat verbruik met 30 procent verminderen. Bovendien zal dit het comfort van uw werknemers aanzienlijk verhogen.

Te hoge kosten voor HVAC

In vergelijking met onze buurlanden verbruiken Belgische bedrijfsgebouwen relatief gezien meer energie. Elk jaar worden onnodig miljoenen euro’s verspild aan verwarming, ventilatie en koeling. Dat brengt concurrentienadelen met zich mee voor Belgische ondernemingen en het bemoeilijkt het de klimaatinspanningen van ons land.

De laatste jaren werden er al heel wat inspanningen geleverd om bedrijfspanden beter te isoleren, maar er zijn ook mogelijkheden om te besparen op HVAC (Heating, Ventilation en Air Conditioning) zonder zwaar in te grijpen op de infrastructuur van uw gebouw. Bent u bijvoorbeeld al eens nagegaan of uw bestaande verwarmingsinstallatie en airconditioning voldoende geautomatiseerd werken? Passen zij zich automatisch aan de wisselende omstandigheden buiten en binnen, of vraagt dit voortdurend manuele aanpassingen?

Indien u hierover twijfelt, dan bent u meer dan waarschijnlijk gebaat met de installatie van een intelligent automatiserings- en controlesysteem voor uw gebouw. De meeste commerciële en industriële gebouwen die de laatste 15 jaar gebouwd werden, zijn uitgerust met zo’n BACS (Building Automatisation and Control System). Maar indien uw bedrijfspand ouder is dan 15 jaar, is dit wellicht niet het geval of werkt u nog met een verouderd systeem.

 

Wat is Building Automation?

Building Automation is de verzamelnaam voor intelligente systemen die via een webinterface de verschillende functies van een gebouw automatisch regelen en op elkaar afstemmen. In eerste instantie gaat het om de verwarming, ventilatie en/of koeling, maar ook verlichtingssystemen, alarminstallaties en zelfs de werking van allerhande kleine of grotere elektrische apparaten kunnen geïntegreerd worden.

Eenvoudig gesteld gaat het om de industriële variant op de domotica-systemen die de laatste jaren sterk opgang maken in de particuliere woningbouw. Het BACS bewaakt voortdurend de door u ingegeven parameters (temperatuur, luchtvochtigheid, uren, data, ruimtes, …) en stuurt de verschillende installaties aan zodat ze constant de gewenste omstandigheden creëren zonder overbodig energieverbruik. U kan bovendien te allen tijde en vanop elke locatie de gegevens controleren en aanpassen.

Wat zijn de voordelen van HVAC Building Automation?

Ten eerste kan u via de installatie van een intelligent automatiseringssysteem voor HVAC aanzienlijk besparen, zelfs in kleine gebouwen:

  • Tot meer dan 30% op uw verwarmingskosten
  • Tot 6% op uw elektriciteitsfactuur
  • En tot slot bespaart u ook op onderhoudskosten doordat installaties niet langer onnodig draaien

Daarnaast verhoogt een intelligent automatiseringssysteem ook het comfort, zowel voor uzelf als voor uw medewerkers:

  • De temperatuur en ventilatie kunnen voor elke ruimte apart ingesteld en gecontroleerd worden.
  • De verwarmings-, verluchtings- en koelinstallaties stellen hun werking automatisch af op de wisselende factoren zodat er constant in de ideale omstandigheden gewerkt kan worden.
  • Via de gecentraliseerde webinterface kan u het hele gebouw controleren, zelfs vanop een afstand.

Hoe kan Luminus u hierbij helpen?

Als u de installatie van een BACS overweegt, staat Luminus u graag bij op alle vlakken: van studie tot ontwerp over installatie tot zelfs financiering.

> Wil u meer weten over de mogelijkheden van HVAC Building Automation? Contacteer dan uw Key Account Manager of mail naar btb@luminus.be.

Download hier de productfiche over gebouwenautomatisering.