Als kmo kosteloos van energieleverancier veranderen vanaf september 2021?

Vanaf 1 september 2021 treedt de zogenaamde wet Wollants in werking, die een effect heeft op de classificatie van uw bedrijf. Die classificatie bepaalt ook of u al dan niet een verbrekingsvergoeding moet betalen bij het vervroegd stopzetten van uw energiecontract. Door deze wetswijziging zullen meer bedrijven met een hoger elektriciteitsverbruik kunnen genieten van soepelere voorwaarden bij het overschakelen van energiecontract. Verder wordt het hierdoor ook interessanter om te investeren in duurzame oplossingen. Ontdek hier wat dit concreet betekent voor uw onderneming. 

Wat is de reden van de wetswijziging voor bedrijven?

Op dit moment (tot 1 september 2021) wordt een kmo binnen de energiewetgeving bepaald door het jaarlijkse verbruik: minder dan 100 MWh gasverbruik en minder dan 50 MWh aan elektriciteitsverbruik

Is uw jaarlijks verbruik hoger dan het kmo-plafond, dan ziet u meteen ook uw beschermingsmaatregelen wegvallen en dient u de contractuele voorwaarden van uw energiecontract te respecteren. Doet u dat niet, dan kunnen u extra kosten worden aangerekend zoals een verbrekingsvergoeding. Die verbruiksplafonds verhinderen kmo’s bovendien om inspanningen te leveren voor klimaatneutraliteit door middel van elektrificatie. Als u immers investeert in een elektrische warmtepomp of elektrische bedrijfswagens, ruilt u vervuilende oplossingen in voor duurzamere groene oplossingen, maar gaat uw elektriciteitsverbruik omhoog waardoor u beschermingsmaatregelen die u hiervoor genoot mogelijk zag verdwijnen.

Om meer bedrijven te beschermen en duurzame energiekeuzes te stimuleren door middel van elektrificatie komt dan ook een nieuwe wet, die aansluit op de Europese richtlijnen rond de definitie van kmo’s.

Van welke beschermingsmaatregelen geniet een kmo in de elektriciteits- en gaswet?

  • Kmo’s hebben, net als particulieren, het recht om kosteloos en op elk moment van energieleverancier te veranderen mits een opzegtermijn van één maand.
  • Kmo’s kunnen geen verbrekingsvergoeding aangerekend krijgen wanneer ze overstappen van energieleverancier.
  • De energiefacturen van kmo’s kunnen slechts beperkt geïndexeerd worden.
  • De transparantie van de energiefacturen voor kmo’s wordt bewaakt.

Hoe verschilt de nieuwe wetgeving met de huidige wetgeving?

Vanaf 1 september 2021 verandert dus de definitie van een kmo voor de gas- en elektriciteitswet:

  • Het plafond voor jaarlijks elektriciteitsverbruik wordt opgetrokken naar 100 MWh.
  • Het plafond voor gasverbruik blijft hetzelfde, ook 100 MWh per jaar.
  • Let op! Heb je meerdere aansluitingspunten? Dan geldt het plafond voor je totale verbruik als eindafnemer. Het is dus de som van alle toegangspunten die meetelt.
  • Bovendien worden gas- en elektriciteitsverbruik nu ook los van elkaar gezien. Het kan dus best dat u volgens uw gasverbruik wél een kmo bent, en volgens uw elektriciteitsverbruik niet. U geniet dan op een van de twee gebieden van de kmo-beschermingsmaatregel, waar u vroeger misschien geen bescherming kreeg.

LET OP! De wijziging geldt voor alle energiecontracten die aangegaan, gewijzigd of vernieuwd zijn ná 1 september 2021.

Hoe kom ik mijn verbruik te weten?

Op de slotfactuur in de online klantenzone van uw energieleverancier ziet u of u meer of minder dan 100 MWh hebt verbruikt in het afgelopen jaar. Als Luminus klant kan u hiervoor terecht op MyLuminus.

Let op! De afrekeningsperiode is niet altijd exact een jaar, maar hangt af van het moment van de meteropname door uw netbeheerder.

Wat moet ik onthouden?

Het wordt voor heel wat bedrijven met een jaarlijks energieverbruik <100 MWh elektriciteit OF gas eenvoudiger om van energieleverancier te veranderen vanaf 1 september 2021, en bovendien ook interessanter om over te schakelen op meer duurzame en groene energieoplossingen. Dus ook als u bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrische laadpalen installeert, blijft het gemakkelijk om kosteloos te wisselen van energieleverancier.

In enkele klikken een energietarief dat bij u past. De overstap regelen wij voor u.