Welke trends voor elektrische bedrijfswagens in 2021?

Ondanks de economische crisis waaronder de autosector in 2020 hard te lijden kreeg, heeft de elektrische wagen zijn hachje opperbest weten te redden met een verdubbeling van zijn marktaandeel. De vooruitzichten zijn nog steeds erg rooskleurig in België voor 2021, waar een op de vijf bedrijfswagens al elektrisch is. Elektrische wagens en plug-inhybrides bieden veel voordelen, vergeleken met wagens met een verbrandingsmotor. Zeker nu de federale regering wil evolueren naar een volledig elektrische bedrijfsvloot tegen 2026.

In 2020 sloeg de elektrische wagen in België en de rest van de wereld alle records aan diggelen, ondanks de economische en gezondheidscrisis waarmee de planeet kreeg af te rekenen. Deze explosie van de verkoop was echter allesbehalve onverwacht.

Vóór de start van de Covid-19-epidemie schatte de Boston Consulting Group dat tegen 2025 een derde van de wereldwijd verkochte wagens elektrisch of hybride zal zijn. Tegen 2030, dus over minder dan 10 jaar, zouden ze zelfs goed zijn voor meer dan de helft van de nieuw verkochte wagens!

Nu de hele wereld zich bewust is geworden van het noodlijdende klimaat en de noodzaak om af te stappen van fossiele brandstoffen en over te schakelen op koolstofarme energie zoals groene energie, lijken deze voorspellingen waarheid te worden, ondanks de algemene verzwakking van de economie.

Elektrisch: 4 op de 5 nieuwe inschrijvingen zijn bedrijfswagens

In België flirtte de verkoop van elektrische wagens immers met de grens van 15.000 voertuigen (14.987), dat is 3,5% van de markt in 2020, vergeleken met slechts 1,6% in 2019, aldus de Belgische Automobiel- en Tweewielerfederatie (FEBIAC).

Dat is bijna het dubbele van 2019 (8830), terwijl de Belgische automarkt vorig jaar met 21,5% is gekrompen. We stellen hetzelfde vast voor de hybrides, die met 47.171 nieuwe inschrijvingen de kaap van 10% marktaandeel overschreden, vergeleken met 4,7% het jaar ervoor. Een rechtstreeks gevolg hiervan is dat de gemiddelde CO2-uitstoot per voertuig met bijna 11% is afgenomen (107,9 g/km tegenover 121,2).

Zoals verwacht hebben bedrijfswagens een boost gegeven aan de snelle opmars van elektrische wagens. In 2020 had meer dan een op de vijf bedrijfswagens (20,5%) een elektrische motor: 15,3% waren hybrides en 5,3% waren 100% elektrisch.

“Een aantal jaar terug veranderde het fiscale en financiële kader rond elektrische bedrijfswagens. De bepaling van de emissienormen zorgde voor een stijging van de CO2 uitstoot dus ook voor een stijging van de kosten voor bedrijven. Voor een bedrijf van onze schaal scheelt dat jaarlijks een paar honderdduizend euro.”

An Van Waes – Fleet Manager Luminus

Volgens Febiac zouden meer dan vier op de vijf nieuwe elektrische wagens (81%) inderdaad bedrijfswagens zijn, een verhouding die ook stijgt tot bijna drie op de vijf voor de hybrides. En hoewel de aankoop van wagens nog steeds het merendeel uitmaakt (58%) vergeleken met leasing op lange termijn (23%), zou dit laatste vanaf dit jaar verder terrein moeten winnen bij de bedrijven.

Dat aandeel zal alleen maar groter worden, nu de overheid de fiscale voordelen van niet-elektrische bedrijfswagens gaat afbouwen vanaf 2023, met als doel om vanaf 2026 geen enkele fossiele bedrijfswagen op de baan te hebben.

Leasingaanbiedingen speciaal voor bedrijven

Het all-in leasingaanbod werd in 2020 gelanceerd en is nu goed gekend bij de vlootbeheerders en financiële afdelingen. In deze formules is de installatie van oplaadstations op het werk of bij de woonst van de werknemer inbegrepen.

Deze bieden het voordeel dat de totale leasingprijs van tevoren bekend is: de “total cost of ownership” (TCO). In de TCO zitten de installatie- en oplaadkosten, het onderhoud, de eventuele herstellingen, de verzekering en belastingen. Deze maandelijkse manier van betalen is erg geschikt voor bedrijven, die het zeker kunnen smaken dat ze een vast bedrag in hun budget kunnen opnemen.

Deze laatste genieten hierdoor optimaal van de belastingvermindering en de voordelen van alle aard die gekoppeld zijn aan de terbeschikkingstelling van een bedrijfswagen, maar ook van een minimale belasting op de inverkeerstelling en verkeersbelasting voor elektrische wagens.

En wat het praktische aspect betreft, krijgen bestuurders van bedrijfswagens net zoals bij modellen met een verbrandingsmotor ook een ‘tankkaart’ waarmee ze kunnen ‘bijtanken’ bij openbare oplaadpunten. “Sinds een jaar verkopen we meer en meer leasingcontracten voor elektrische of hybride bedrijfswagens, zowel dienst- als bestelwagens”, aldus Tony Peetermans, communicatiemanager bij automobieltoeleverancier Arval in LeVif.

In 2021 zullen bedrijven evolueren naar de ‘full electric’ trend!

Op 1 januari 2021 treedt in de Europese Unie een nieuwe CO2-emissielimiet in voege, van 95 gram per kilometer (gCO2/km) voor nieuwe wagens, tegenover een gemiddelde van 121,8 g CO2/km gemeten in 2019.

De autobouwers die deze drempelwaarde voor het gemiddelde van hun voertuigenaanbod overschrijden, moeten nu 95 euro per overtollige gCO2/km betalen. In totaal kan het kostenplaatje van deze aangescherpte regels voor de merken oplopen tot een paar honderden miljoenen euro! En hen ertoe aanzetten steeds schonere modellen te produceren.

Want omgekeerd zullen de minst vervuilende voertuigen – die minder dan 50 gCO2/km uitstoten – dubbel tellen in de berekening van het gemiddelde per fabrikant. Deze bonus geldt tot in 2023.

In 2020 is de overstap naar koolstofvrije auto’s inderdaad gestart. Vandaag hebben nagenoeg alle grote merken een min of meer uitgebreid aanbod van 100% elektrische wagens, ook onder de premium modellen, zoals bij Audi, BMW, Mercedes of Jaguar.

Net zoals vorig jaar zullen er in 2021 enkele tientallen nieuwe elektrische modellen hun intrede doen op de markt: de Dacia Spring, Citroën ê-C4 en Mégane-E voor de Franse merken; Volkswagen ID.4, Audi Q4 e-tron, BMW i4 en Mercedes EQS uit Duitsland; Nissan Ariya en Hyundai Ioniq 5 in Azië; en de Ford Mustang Mach-E en Tesla Y in de Verenigde Staten. Met zo’n keuze lijkt het pad geëffend zodat de ‘full electric’ wagens hun achterstand op de  hybride kunnen inhalen in België en Europa.

Maak je bedrijfsvloot elektrisch met Luminus!

De troeven: een steeds grotere autonomie (tot 600 km voor de Tesla S!) en een oplaadnetwerk met steeds meer oplaadpalen. Voor bedrijven vormt de elektrische wagen ook een collectief antwoord op de economische en ecologische uitdagingen van vandaag.

De wagen geniet naast andere voordelen van het aantrekkelijkste belastingstelsel van allemaal, is ook nagenoeg onderhoudsvrij en heeft beperkte oplaadkosten en een langere levensduur (uitgezonderd leasing), met het uiteindelijke oog op een betere kostenbeheersing.

Wil je jouw bedrijf voorbereiden op de fiscale veranderingen die eraan komen? Wil je de switch maken naar elektrisch voor je bedrijfsvloot? Of het nu via leasing of aankoop is, hybride of full electric, Luminus helpt je de oplossing te kiezen die het best inspeelt op je situatie. Met het E-mobility aanbod zorgen onze experts voor alles, van het in kaart brengen van je noden tot de uitvoering van operationele oplossingen, de kostenprognose en de financiering.