Verbruik en bereik van elektrische bedrijfswagens: een match met uw bedrijf?

Hoewel ze beseffen dat de elektrische bedrijfswagen vele voordelen heeft, blijven sommige bedrijfsleiders bezorgd over het bereik van 100% elektrische wagens. Het is waar dat e-cars een beperkte afstand kunnen afleggen na één oplaadbeurt, maar die is ondertussen zó uitgebreid (van 250 tot zelfs 400 kilometer), dat u daar niet meer van wakker hoeft te liggen. De verspreiding van (snel)laadpalen doorheen België en Europa is bovendien groot genoeg om altijd op tijd te kunnen opladen.

Stem uw wagenvloot wel af op het gewenste verbruik en bereik van uw medewerkers. Laat u goed adviseren en kies de wagens die uw bedrijf als gegoten zitten. Neem onderstaande criteria in overweging bij uw beslissing:

De locatie van uw onderneming bepaalt uw mobiliteit

Afhankelijk van de locatie, veranderen ook de mobiliteitsbehoeften van uw onderneming. Bent u gevestigd op een groot bedrijfsterrein, ver van woonwijken en dorps- of stadskernen? Of liggen uw kantoren in een stedelijke omgeving?

In het eerste geval is de kans groot dat uw personeelsleden een auto nodig hebben voor hun woon-werkverkeer. Reken wel dat de gemiddelde woon-werkafstand in België maar 15,7 kilometer bedraagt. In principe heeft een werknemer dan genoeg aan één oplaadbeurt per week. U hoeft dus niet per se te investeren in wagens met het grootste bereik.

Wanneer uw bedrijf in een stedelijke omgeving ligt, kiest u liever voor lichtere en kleinere auto’s of zelfs voor een leasefiets in combinatie met een mobiliteitsbudget voor openbaar vervoer.

De aard van het werk bepaalt de keuze van uw elektrische bedrijfswagen

Elke job is anders. Niet alle medewerkers binnen uw onderneming hebben dezelfde mobiliteitsbehoeften, afhankelijk van de aard van het werk dat ze uitvoeren.

Personen die kantoor- of thuiswerk verrichten en hun wagen alleen voor woon-werkverkeer gebruiken, hebben genoeg aan een kleine bedrijfswagen. Uw vertegenwoordigers op de baan vragen om een grotere wagen , zoals een SUV, waarin ze comfortabel lange afstanden kunnen afleggen, met genoeg kofferruimte voor presentatiemateriaal of andere benodigdheden.

  • Tegenwoordig is er ook meer keuze in elektrische bestelwagens.

Lees hier hoe de fiscaliteit van bestelwagens verschilt van die van andere elektrische voertuigen.

Het verbruik van een elektrische auto hangt, net zoals bij brandstofwagens, af van verschillende factoren: Het model of merk van de wagen.De rijstijl van de bestuurder: een hoge snelheid verbruikt meer energie maar met regeneratief remmen wint u energie terug. Het gebruik van verwarming of airco.Het jaargetijde: tijdens koude winters verbruikt een wagen meer elektriciteit. We drukken dat verbruik uit in kWh/km. De verschillen tussen elektrische auto’s onderling zijn groot: u vindt er met een verbruik van 15 kWh per 100 km tot 23 kWh per 100 km. Een actieradius van 250 kilometer is geen uitzondering meer. De meeste 100% elektrische wagens hebben een nog groter bereik.

De files in uw buurt bepalen uw mobiliteitsplan

Als uw bedrijfsterrein in België ligt, is de kans groot dat u of uw medewerkers regelmatig files tegenkomen. Laat dit zeker meespelen in uw beslissing om over te stappen op een elektrisch wagenpark of een flexibel mobiliteitsplan in te voeren op maat van uw medewerkers.

Een mobiliteitsplan op maat lijkt veel werk, maar dat is het niet. Bovendien plukt u er later de vruchten van. Werknemers komen minder gestresseerd op hun werk aan, en u hoeft zich niks aan te trekken van de stijgende brandstofprijzen.

De persoonlijke situatie van uw personeel speelt mee in de keuze

Meestal gebruiken medewerkers hun bedrijfswagen niet alleen voor woon-werkverkeer, maar ook voor privédoeleinden. Het is dus belangrijk om te weten wat hun behoeften en wensen zijn. Hoe groot is hun gezin? Gaan ze jaarlijks op autovakantie? Hebben ze de mogelijkheid om thuis een laadpaal te installeren?

Afhankelijk van die factoren kan u hen zelf laten kiezen uit een selectie van elektrische bedrijfswagens, elk met hun eigen actieradius en maximumverbruik. De keuze is ondertussen zo uitgebreid, dat er voor iedereen een geschikte 100% elektrische leasewagen bestaat.

Laat u adviseren door een e-mobility specialist, en u zal zich de overstap naar een volledig elektrische bedrijfswagen zeker niet beklagen.