Hoe staat het met de elektrische bedrijfswagens?

Bij een elektrische auto denkt men vaak aan een stads- of gezinswagen. Maar ook de markt van elektrische bedrijfsvoertuigen is in volle groei. Veel constructeurs bieden diverse modellen aan.

Lichte bedrijfsvoertuigen en de opkomst van vrachtwagens

De kleine bestelwagens hebben hun weg al gevonden naar de elektrische automarkt. Renault was het eerste merk dat zijn gekende Kangoo lanceerde in een ‘groene’ variant. Met dit type voertuig rijdt men na een volledige laadbeurt ongeveer 270 km.

Het is echter die beperkte autonomie die de ontwikkeling van elektrische vrachtwagens afremt. Het gewicht van de lading, de buitentemperatuur en het type traject hebben immers een grote invloed op de autonomie van het voertuig. Ondanks het feit dat de constructeurs voor een enorme uitdaging staan, zien we bij de grote automobielmerken toch al de eerste elektrische vrachtwagens opduiken.

Wat brengt de toekomst voor elektrische bedrijfswagens?

Een markt die groeit, prijzen die dalen

Het klopt dat de aankoop of leasing van een elektrisch bedrijfsvoertuig vandaag duurder uitvalt dan een klassieke wagen, toch zien we dat de markt democratischer wordt. Door de groene revolutie en de nood aan een koolstofneutrale toekomst zullen de prijzen van de elektrische bedrijfsvoertuigen de komende jaren aanzienlijk dalen. De constructeurs worden immers geconfronteerd met een groeiende vraag wat hen aanzet tot actie.

Merk trouwens op dat de aankoop van een elektrisch voertuig voor professionals diverse voordelen inhoudt, zeker op fiscaal vlak.

De ontwikkeling van het laadnetwerk

De beperkte autonomie van elektrische bedrijfsvoertuigen is steeds minder een probleem. Vandaag hebt u al gauw een auto met een actieradius van 400 kilometer na een volledige oplaadbeurt. En dat niet alleen, België rolt een steeds groter laadnetwerk uit, vooral met snellaadpalen. Brussels minister voor mobiliteit Pascal Smet kondigde al aan om voor iedere vierkante kilometer in de hoofdstad een laadpaal te willen, maar ook Vlaanderen en Wallonië zijn aan een inhaalbeweging bezig. Een duidelijk overzicht van alle beschikbare laadpunten in België en onze buurlanden, vindt u hier

Met een Luminus laadpas betaalt u vlot aan die oplaadpalen. U vraagt ze gratis aan en kan ermee terecht op meer dan 1.000 plekken in Europa. U vindt ze terug met deze interactieve kaart.

Wenst u meer informatie over de integratie van elektrische auto’s in uw bedrijfswagenpark? Ontdek ons e-mobility aanbod.

Met Luminus naar de toekomst: uw begeleider naar een elektrisch wagenpark

Lees meer