De energie die u opwekt met zonnepanelen, zet u ook gemakkelijk in voor het opladen van uw elektrische wagen. Dat kunnen de panelen zijn die uw werknemers thuis plaatsen, maar het is ook interessant om te investeren in zonnepanelen op uw bedrijfspand, zeker wanneer u een 100% elektrisch bedrijfswagenpark hebt.
Zonnepanelen op uw bedrijfspand: twee vliegen in één klap
Het moment waarop uw elektrische bedrijfswagens worden opgeladen – namelijk wanneer uw personeel aan de slag is en de auto’s geparkeerd staan – is ook het moment waarop de zonnepanelen op uw bedrijfsdak de meeste elektriciteit opwekken.
Voor bedrijven is de terugverdientijd van zonnepanelen korter dan voor particulieren. Tussen de 4 en de 6 jaar is mogelijk!
Zonnepanelen en 100% elektrische bedrijfswagens zijn dus twee handen op één buik. Denk daaraan wanneer u de overstap maakt:
- Installeert u zonnepanelen op uw bedrijfspand, bereken dan op voorhand hoeveel u extra zal verbruiken voor het opladen van de bedrijfswagens. Doe dit ook wanneer u nog niet over elektrische bedrijfswagens beschikt. In de toekomst wordt de elektrische bedrijfswagen de standaard, en dan bent u al voorbereid.
- Wanneer u kiest voor een elektrisch wagenpark, is dat ook het moment om over te stappen op zonne-energie. Niet alleen is het een voordelige en onafhankelijke manier om uw bedrijfsgebouwen van stroom te voorzien. Maar dankzij uw eigen laadpalen rijden uw werknemers binnenkort ook op de groene energie die u zelf opwekt!
Thuis uw elektrische wagen opladen met zonne-energie
Wanneer een werknemer beslist om zonnepanelen op de woning te plaatsen, houdt hij best rekening met de eventuele toekomstige aankoop of lease van een elektrische auto. Er is immers meer verbruik wanneer de zonne-energie ook gebruikt wordt voor het opladen van een wagen. Voor een gemiddelde bestuurder komt dat op ongeveer 5.000 kWh huishoudelijk verbruik per jaar extra.
> Vraag een specialist om dit samen met u te berekenen.
Thuisbatterij nodig om elektrische wagen op te laden?
Met zonnepanelen op het dak van een woning (of carport) wekt uw werknemer zelf de nodige energie op om uw wagen op te laden. Hij of zij is niet meer afhankelijk van de stijgende benzineprijzen en de auto rijdt op 100% groene en zelf opgewekte elektriciteit.
Maar… zonnepanelen wekken voornamelijk overdag stroom op, terwijl werknemers meestal ’s avonds en ’s nachts hun wagen willen opladen. Tenzij ze regelmatiger van thuis uit werken, hebben ze naast een thuislaadpunt waarschijnlijk ook een thuisbatterij nodig. Daarin kunnen ze de overtollige energie van overdag opslaan, om er ’s avonds hun wagen mee van stroom te voorzien.
Jammer genoeg zijn thuisbatterijen nog niet economisch rendabel en is het dus geen goed idee om extra zonnepanelen te leggen voor uw elektrische wagen. Als u al zonnepanelen hebt, kan een elektrische wagen wél helpen om uw zelfconsumptie te verhogen.