Als bedrijf zonnepanelen leggen: wat zijn de voorwaarden en de voordelen?

Overweegt u als bedrijf de installatie van zonnepanelen, maar weet u niet zeker of u in aanmerking komt? Twijfelt u of een fotovoltaïsche installatie wel een verstandige investering is voor uw onderneming? Wij zetten graag de belangrijkste voorwaarden en voordelen van zonnepanelen op een rijtje voor u!

De belangrijkste voordelen

1. Zekerheid en onafhankelijkheid

Met een PV-installatie produceert u uw eigen stroom, op basis van een onuitputtelijke en gratis energiebron: de zon. Gezien de hoge energieprijzen haalt u hier nog meer voordeel uit. De huidige zonnepanelen hebben een levensgarantie van 25 jaar, maar gaan in de meeste gevallen veel langer mee, tot wel 45 jaar. Al die jaren bent u zeker van een gegarandeerde hoeveelheid elektriciteit voor eigen verbruik tegen een vaste prijs (met name de initiële investerings- en jaarlijkse onderhoudskosten). U bent dus volledig onafhankelijk van alle mogelijke prijsschommelingen op de energiemarkt en inzake de distributienettarieven.

2. Gegarandeerde return on investment

Met zonnepanelen valoriseert u delen van uw patrimonium die anders niets zouden opbrengen: daken of ongebruikte delen van uw bedrijfsterreinen. De fiscale en financiële voordelen voor particulieren zijn door de overheid dan wel fors ingeperkt, voor bedrijven geldt dat in veel mindere mate:

  • U geniet een belastingaftrek van 13,5% voor uw investering (en zelfs 25% voor éénmanszaken).
  • Vlaanderen: In tegenstelling tot particulieren kunt u steun aanvragen van de Vlaamse overheid via het tenderingmechanisme ‘call groene stroom’, indien het geïnstalleerd vermogen van de installatie tussen 40 kW en 2 MW ligt. Hoeveel steun u krijgt hangt af van de gevraagde steun per geproduceerde MWh.
  • Brussel & Wallonië: In tegenstelling tot particulieren hebt u recht op groenestroomcertificaten voor de elektriciteit die u opwekt met uw zonnepanelen. Op hoeveel certificaten u recht hebt en hoeveel die waard zijn, hangt af van het gewest waar uw bedrijf gevestigd is.
  • Op momenten dat u meer energie produceert dan u verbruikt, verkoopt u die extra elektriciteit terug. De terugverdientijd van uw investeringen is afhankelijk van uw installatie en vestigingsplaats, maar zonnepanelen hebben zichzelf gemiddeld na 5 tot 10 jaar volledig terugbetaald. Lang voordat ze vervangen moeten worden dus. Vanaf dat moment produceert u gratis uw eigen elektriciteit. Uw return on investment is met andere woorden ruimschoots gegarandeerd.

3. Groen imago

Zonnepanelen stoten op geen enkele manier CO2 of andere schadelijke stoffen uit, en de zon is een onuitputtelijke energiebron. Dat maakt van zonne-energie een van de meest duurzame energievormen. Wel worden voor de productie en het transport van de zonnepanelen vaak fossiele brandstoffen gebruikt. De huidige zonnepanelen hebben echter in minder dan 2 jaar meer energie geproduceerd dan ze in de rest van hun levenscyclus nodig hebben. Wie zonnepanelen installeert, draagt dus zonder meer bij aan een schoner klimaat en beter milieu.

Internationaal onderzoek wijst bovendien uit dat zowel consumenten als sollicitanten steeds meer belang hechten aan het duurzame imago van een bedrijf. Door zonnepanelen te installeren maakt u uw groene engagement zeer concreet zichtbaar.

De belangrijkste voorwaarden

1. Voldoende plaats

Om in Vlaanderen als bedrijf in aanmerking te komen voor steun, moet het geïnstalleerd vermogen van uw PV-installatie groter zijn dan 40 kWp. In Brussel en Wallonië is dit net iets anders. In Wallonië kan u al steun verkrijgen voor installaties groter dan 10 kWp en in Brussel is er geen beperking. Dit betekent dat u minstens over 40 m² en 150 m² dakruimte moet beschikken om zonnepanelen te plaatsen in respectievelijk Wallonië en Vlaanderen.

Ter illustratie: voor een middelgrote bedrijfsinstallatie van 250 kWp – goed voor een jaarlijkse stroomproductie van zo’n 230 MWh – hebt u afhankelijk van de dakconstructie 1000 m2 (hellend dak) tot 1600 m2 (plat dak) beschikbare ruimte nodig.

Zonnepanelen kunnen ook geïnstalleerd worden op de grond. Voor een gelijkaardige installatie hebt u in dat geval ongeveer 1100 m2 vrije ruimte nodig.

2. Juiste ligging

Hoeveel stroom uw zonnepanelen produceren is onder meer afhankelijk van de lichtinval. Idealiter is een hellend dak georiënteerd richting het zuiden, zuidoosten of zuidwesten.

Voor de installatie van zonnepanelen op een plat dak of op grond is dit van minder belang. Op een plat dak worden zonnepanelen vaak geplaatst in een oost-west-formatie zodat ze de hele dag zonlicht vangen. Op de grond kan u zelfs werken met een trackersysteem zodat uw zonnepanelen de stand van de zon volgen. Dat verhoogt aanzienlijk het rendement (tot liefst 35%).

In alle gevallen moet u rekening houden met de slagschaduw van nabijgelegen gebouwen en de zonnepanelen zelf. De ideale inplanting van zonnepanelen is dan ook een bijzonder precies werk, dat u best altijd aan specialisten overlaat.

3. Bouwvergunning

Wanneer u zonnepanelen legt op uw dak, heeft u in principe geen bouwvergunning nodig. Op een hellend dak moeten de panelen wel in zelfde hellingsgraad als de rest van het dak liggen. Voor platte daken zijn er regels over hoe hoog de zonnepanelen mogen uitsteken boven de dakrand.

U moet wel een bouwvergunning aanvragen wanneer u zonnepanelen op andere delen van uw terrein of van uw gebouwen wil plaatsen. Ook voor beschermde gebouwen zijn er bijzondere regels.

Voor alle zekerheid neemt u best altijd op voorhand contact op met de stedenbouwkundige dienst van uw stad of gemeente.

4. Stabiliteit

Uw dak moet uiteraard het extra gewicht van de zonnepanelen en alle bevestigingsmateriaal kunnen dragen. De manier waarop de panelen bevestigd worden, is afhankelijk van de dakconstructie. Maar om de veiligheid te garanderen, worden zonnepanelen altijd zo geïnstalleerd dat ze stormen met windsnelheden tot 130 km per uur kunnen doorstaan. Reken er dus op dat u dak minstens 18 kg/m2 moet kunnen dragen. Een stabiliteitsstudie van het dak is overigens verplicht. Net zoals de keuring van uw elektriciteitsinstallatie door uw netbeheerder.

Wil u zonnepanelen plaatsen op de grond, dan hebt u een verhard oppervlak nodig.

Hebt u interesse in zonnepanelen voor uw bedrijf?

  • Zelfstandige of KMO? Vraag hier online uw offerte aan.
  • Grote onderneming of publieke instelling? Contacteer uw Key Account Manager voor meer informatie of mail ons op btb@luminus.be.