Hoe kan een bedrijf voordeel halen uit de energietransitie om competitief te zijn?

De energietransitie, die mikt op een koolstofarmere wereld, omvat alle transformaties van productie-, distributie- en consumptiesystemen van energie. Dat betekent een aanpassing voor u, uw klanten én uw concurrenten. Maar hoe blijft u competitief tijdens deze ingrijpende veranderingen?

1.    Investeer in een langetermijnaanpak

Als bedrijf hebt u een voorbeeldfunctie tijdens de energietransitie. Die vervult u het best wanneer u ook beseft dat die overgang uw bedrijf op lange termijn enkel ten goede komt.

Een geslaagde overgang levert immers geld op. Een energietransitie biedt niet alleen mogelijkheden aan nieuwbakken start-ups, maar biedt ook bestaande bedrijven een uitgelezen kans op nieuwe (bewuste) klanten en een stabiele toekomst. Consumenten zoeken bedrijven die kiezen voor hernieuwbare energie en een duurzaam beleid. Door ecologisch bewust te zijn, ontgint u een trouw klantenbestand: de eerste stap in de richting van een blijvend bloeiende business.

Nu investeren in de verkleining van uw ecologische voetafdruk is dus de boodschap.

Luminus investeert voor u!

Wanneer u klaar bent om uw milieu-impact te verminderen en uw energiefactuur te verlagen, klop dan aan bij Luminus: wij financieren de nodige investeringen.

  1. Luminus bouwt uw windmolen(s) of financiert de installatie van uw zonnepanelen of warmtekrachtinstallatie.
    OF
  2. Luminus ondersteunt een participatieve investering in zonnepanelen of een warmtekrachtinstallatie, met uw medewerkers en/of buurtbewoners.         

2.    Ga op zoek naar partners

Uw concurrenten zijn niet alleen uw rivalen, maar ook uw medestanders. Partnerships en samenwerkingen met uw sector, uw klanten en de overheid vergemakkelijken de transitie en verzekeren uw bedrijf van een essentieel netwerk.

Uw eerste partner is een energieleverancier met groene oplossingen voor bedrijven.

3.    Kijk uit naar steunmaatregelen en subsidies

Voor de overheid is de energietransitie een prioriteit. Ze vragen dan ook niet van uw bedrijf dat u dit in uw eentje oplost. In de subsidiedatabank van het Agentschap Innoveren en Ondernemen vindt u heel wat steunmaatregelen die u op weg helpen in Vlaanderen. Er zijn ook gelijkaardige links voor Brussel en Wallonië.

4.    Onthoud dat niet-gebruikte energie de goedkoopste is

Overschakelen naar groene energie is één ding, efficiënt met energie omgaan een ander. Uw concurrenten weten dat de goedkoopste en meest duurzame energie, de energie is die u níet verbruikt. Nagaan of uw bedrijf minder kan verbruiken, kan u heel wat centen besparen.

Verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) zijn verantwoordelijk voor bijna twee derde van het energieverbruik in bedrijfsgebouwen. Reduceer dit met 30% door te investeren in een intelligent automatiserings- en controlesysteem.

Ook verlichting neemt vaak een onnodig grote hap uit uw energiebudget. Bij een ‘relighting van uw bedrijfsgebouw wordt uw volledige verlichtingsinstallatie aangepast op basis van een doorgedreven analyse. Experts bekijken hoe u optimaal gebruik kan maken van het aanwezige zonlicht en waar u het best timers en bewegingssensoren installeert.

Uw concurrenten investeren waarschijnlijk ook in een flexibel energiebeleid. Ze verbruiken minder wanneer hun energieproductie laag is of de vraag groot, en meer wanneer de energieproductie hoog is of de vraag kleiner.

5.    Investeer in autoproductie

Dankzij hernieuwbare energie wordt uw bedrijf minder afhankelijk van de veranderlijke olieprijzen. Maar er is een optie die u nóg meer onafhankelijkheid bezorgt:  uw eigen productie van hernieuwbare stroom – door een windmolen, warmtekrachtkoppeling of zonnepanelen op uw site.

Niet alleen betalen deze investeringen zich op lange termijn terug, ze zijn ook zichtbaar voor het publiek en bevorderen daardoor uw imago! Bovendien kan u ook Luminus inschakelen om de investeringen voor u te maken.