Zo bespaar je op airconditioning en verwarming in je bedrijf

Zowel in de winter als in de zomer krijgen bedrijven door de temperatuurverschillen te kampen met energiekosten die de pan uit swingen. De trend van koudepieken in de winter en hittegolven in de zomer lijkt zich alvast door te zetten. Er bestaan echter efficiënte en toegankelijke oplossingen om op grote schaal te besparen, op korte of lange termijn. Een overzicht van goede praktijken voor verwarming en airco.

In België staan gebouwen in voor 40% van het totale energieverbruik. Dit zorgt ervoor dat deze sector, net zoals elders in Europa, de grootste energieverbruiker is. Niet-residentiële gebouwen alleen al slokken bijna een derde van deze energie-uitgaven op. In België verbruiken bedrijfskantoren 20% meer energie per vierkante meter dan het Europese gemiddelde.

Waarom is dit goed nieuws? Omdat bij de Belgische bedrijven de mogelijkheid om energie te besparen dus nog groot is. Maar daarvoor moeten de verwarmings- en airconditioningssystemen geoptimaliseerd worden. Doe dit echter niet overhaast. Problemen met HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) los je niet van vandaag op morgen op.

Neem de tijd voor een analyse

Zowel voor verwarming als airco zijn de mogelijkheden legio, met een terugverdientijd van 0 tot 15 jaar. Voor je hieraan begint, neem je echter best de tijd om de situatie te analyseren. Een veelgemaakte fout is dat het bestaande HVAC-systeem overhaast wordt aangepast om het warmteverlies goed te maken. Als het probleem zich heel lokaal situeert, begin dan met de isolatie van deze specifieke plaats. Pas daarna is het aan de orde om een systeem met de juiste afmetingen te kiezen voor deze zone. De gebouwen en kantoren die enkel een plaatselijke tussenkomst vereisen, zijn echter schaars. In de meeste gevallen zijn er meerdere pistes voor verbetering, en met variabele afmetingen. Je zet je tanden dus beter in een holistisch project, en daar neem je best de tijd voor!

Milieuvriendelijke acties binnen handbereik van alle medewerkers

Om te besparen op thermisch vlak moet je je gedrag en structuren aanpassen. Enerzijds moeten alle medewerkers zich bewust worden van de vele manieren waarop ze mee kunnen helpen besparen. We raden je aan systematisch na te gaan of alle deuren en ramen goed sluiten en openen. Het is ook best om verstandig om te gaan met de energiebronnen, zodat je een leegstaande ruimte bijvoorbeeld niet onnodig verwarmt of afkoelt.

Isoleer de gevel van het gebouw

Naast de menselijke factor zijn er vaak ook belangrijke materiële verbeteringen mogelijk. Voor verwarming en airconditioning zijn oplossingen vaak compatibel of zelfs identiek – alles is namelijk een kwestie van warmteoverdracht. Om de warmte te behouden of af te voeren, moet de gevel van het gebouw en dus de isolatie aangepakt worden. 70% van de warmteverliezen is afkomstig van buitenmuren, daken en vloeren, zeker in oude gebouwen. Als je dit goed aanpakt, kan je investering al na drie jaar terugbetaald zijn. Bekijk zeker ook de kwaliteit van de beglazing: driedubbel glas is 10 keer performanter dan enkel glas, met een terugverdientijd van minder dan 10 jaar.

Wanneer moet je je HVAC-systeem onderhouden en vervangen?

Voordat je een nieuwe uitrusting plaatst, moet je eerst de plaatsen met warmteverlies bepalen. Zo ben je zeker dat je een nieuw systeem nodig hebt. Laat hiervoor regelmatig je verwarmings- en airconditioningssystemen controleren. Verwarmingsketels op stookolie of hout moet je elk jaar onderhouden. Voor wie met gas verwarmt: om de drie jaar in Wallonië en om de twee jaar in Brussel en Vlaanderen. Je zult het je niet beklagen: een goed onderhouden ketel gaat vijf keer minder stuk, verbruikt 8 tot 12 keer minder brandstof en gaat langer mee. Het belangrijkste is dat je het risico op CO-vergiftiging voorkomt.

Normaal gezien vervang je een verwarmingsketel na 15 jaar. Volgens een recente studie van netbeheerder Sibelga betaalt deze investering zich gemiddeld na 5 jaar terug. Op het vlak van installaties vormen ook warmtepompen een interessant alternatief voor je bedrijf. Door de lucht of het water die de pomp van buiten naar binnen haalt om deze om te zetten in warmte of koelte, produceert een warmtepomp drie tot vijf keer meer energie dan wat ze verbruikt.

Zet de airco niet te hoog!

Airco is net zo’n grote energievreter als verwarming en is goed voor 10% van het totale elektriciteitsverbruik wereldwijd. Volgens energievergelijker Selectra verbruikt een airco immers 12 keer meer elektriciteit dan een ventilator. Zet je deze 6 uur per dag aan, dan bedragen de maandelijkse meerkosten in een woning (aankoopprijs niet inbegrepen) al snel 200 euro. Beeld je in wat dit een bedrijf op jaarbasis kost!

Probeer dus, voor je één of meer airconditioningssystemen aanschaft, de natuurlijke ventilatie te optimaliseren door de ramen te openen op de koelste momenten van de dag (ochtend/avond en nacht) en ze op de warmste momenten gesloten te houden. Denk er ook aan om overdag de zonnewering neer te laten om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Vermijd ook het gebruik van verwarmingstoestellen.

Nog een tip: zet groene planten in je werkruimte. Als dit ondanks alle inspanningen en zelfs nadat je je goeie oude ventilators van zolder hebt gehaald, nog steeds niet genoeg is, kies dan een aircomodel met een hoge prestatie-index.

Geef de voorkeur aan intelligente systemen

Zelfs voor kleine ruimtes zijn intelligente of geautomatiseerde HVAC-systemen zeer rendabel. Met deze systemen programmeer je de verwarming of airco van elke ruimte tijdens de uren dat de medewerkers op kantoor zijn. Bepaalde apparaten kunnen ook in een traditioneel systeem worden geïntegreerd, zoals een aanwezigheidssensor om een radiator van op afstand in- of uit te schakelen. Door je energiebronnen te optimaliseren, kun je met deze intelligente systemen tot 30% besparen!

Kies voor een energieprestatiecontract

Om zeker te zijn dat je de juiste stappen zet en de thermische oplossingen kiest die het best inspelen op de noden van je bedrijf, werk je best met een energieprestatiecontract (EPC). Dit contract staat borg voor het onderhoud van je installaties, zorgt voor een interventie indien nodig en garandeert een proactief onderhoud om gedurende 10 tot 15 jaar eventuele problemen te voorkomen.

In de provincie Luik Hebben 14 scholen dankzij hun EPC in het kader van het Renowattproject onder leiding van Luminus Solutions en de daarmee gepaard gaande isolatiewerken hun energie-efficiëntie met 32,77% verhoogd. Wanneer het 15 jaar durende contract afloopt, zullen ze naar schatting 300.000 euro hebben bespaard.

Ontdek hoe Luminus je bedrijf kan helpen om fors te besparen op energie met onze Building Solutions!