7 optimalisaties voor een energie-efficiënter gebouw

Er zijn uiteenlopende mogelijkheden om een gebouw energie-efficiënter te maken. U kunt focussen op de bouwschil, de verlichting, HVAC of autoproductie. Of al deze domeinen tegelijk aanpakken, met één project. In dit artikel laten we u kennismaken met zeven optimalisaties die een wereld van verschil maken voor je CO2-uitstoot en energieverbruik.

Laat ons eerst stilstaan bij de term ‘energie-efficiëntie’. Volgens de Europese Commissie slaat energie-efficiëntie op de verhouding tussen een dienst, product of prestatie (output) en de energie die daarvoor nodig is (input).

U kunt zo bijvoorbeeld nagaan wat de energie-efficiëntie is van de luchtkwaliteit in een gebouw: hoeveel energie verbruikt u  om het gewenste comfort te bereiken? Die input omvat dan elk stadium van de energieketen: van exploratie en productie over transmissie tot distributie en consumptie.

We belichten hieronder optimalisaties voor meer energie-efficiëntie op vier cruciale domeinen:

  1. bouwschil, ofwel de muren en de daken, de ramen en de deuren
  2. verlichting, die in commerciële gebouwen tot 45 procent van de elektriciteit verbruikt
  3. HVAC, ofwel verwarming, ventilatie en airconditioning
  4. autoproductie, waarmee u zelf hernieuwbare energie opwekt

1. Bouwschil
Isoleer buitenmuren, daken en vloeren

Isolatie plaatsen is wellicht de bekendste aanpassing voor een thermisch ononderbroken bouwschil. Isoleren kan al renderen vanaf een periode van 3 jaar, afhankelijk van het project. Het is belangrijk dat u alle buitenmuren, daken en vloeren isoleert, want via die constructies kan tot 70 procent van de warmte verloren gaan.

Dateert uw gebouw van voor 1970? Dan is de kans groot dat het nog niet geïsoleerd is.

2. Bouwschil
Installeer hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas geeft minder warmte door van binnen naar buiten. Het is dubbel of drievoudig glas met een extra isolerende coating. Drievoudig hoogrendementglas (± 0,6 W/(m²·K)) heeft maar een 10de van de U-waarde* van enkel glas  (± 5,8 W/(m²·K)). Het geeft dus 10 keer minder warmte door.

Vervangt u enkel glas door drievoudig hoogrendementsglas? Dan verdient u die investering terug in 8 tot 10 jaar.

*De U-waarde geeft aan hoeveel warmte
er wordt overgedragen tussen de binnen-en de buitenkant van een materiaal, zoals glas. Hoe beter uw isolatie, hoe lager uw U-waarde

3. Verlichting
Beperk uw verbruik met bewegingssensoren

Hoeveel lichten blijven er niet onbedoeld branden wanneer er niemand meer in een ruimte of in uw gebouw aanwezig is – tijdens pauzes of buiten de kantooruren?

Elke lamp die onnodig blijft branden, verbruikt kostbare energie. Bewegingssensoren en timers die de verlichting automatisch in- en uitschakelen verbeteren die situatie aanzienlijk. Gangen, toiletten, magazijnen, … zijn typische ruimtes die vaak toe zijn aan verbeterd lichtbeheer.

4. Verlichting
Pak het grondig aan met relighting

Is uw verlichtingsinstallatie ouder dan 10 jaar? Dan voldoet die mogelijk niet meer aan de energienormen van vandaag.  U verbruikt dan meer energie dan nodig om uw werkruimtes te verlichten. Zo kan het zijn dat u gloeilampen gebruikt, die wel 90 procent van hun energie omzetten in warmte – en dat is verloren energie. Met een relighting-project lost u dat op.

Met een relighting-project garandeert u
meer visueel comfort voor werknemers en bezoekers.

Bij relighting vervangt u niet alleen de lampen (relamping), maar ook de verlichtingsarmaturen. Zo kunt  u de recentste en meest energievriendelijke lampen op de markt gebruiken. Relighting garandeert een hogere lichtsterkte en een natuurlijke lichtervaring – en daardoor ook meer visueel comfort voor werknemers en bezoekers.

5. HVAC
Vernieuw uw verwarmingsinstallatie

Bedrijven betalen te hoge energiefacturen wanneer ze blijven verwarmen en koelen met verouderde installaties. Of met niet optimaal geïnstalleerde installaties.

Vervangt u ketels die ouder zijn dan 15 jaar? Dan wint u die investering vaak al na 5 jaar terug. Maar ook al heeft u een jongere ketel, het is belangrijk dat u die tijdig test en vervangt indien nodig.

6. Autoproductie
Wek zonne-energie op met PV-panelen

Door zelf zonne-energie op te wekken bespaart u als grote onderneming fors op uw energiefactuur en versterkt u uw  groene imago. Ideaal voor eigenaars of beheerders van gebouwen met een groot plat dak (meer dan 350 m2). Zonnepanelen staan 25 jaar onder garantie, maar kunnen 40 jaar dienstdoen.

Zonnepanelen betalen zichzelf terug in 6 tot 12 jaar tijd.

Heeft u een geïnstalleerd vermogen van meer dan 10 kWp (kilowattpiek)? Dan komt u in aanmerking voor groenestroomcertificaten. De return on investment hangt af van uw specifieke installatie en van het gewest waar u gevestigd bent. Gemiddeld laten fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen zich terugbetalen in 6 tot 12 jaar tijd.

7. Autoproductie
Laat de wind zorgen voor groene stroom

Groene stroom opwekken met een eigen windmolen op uw site? Dat vraagt minder plaats (een oppervlakte van 20 x 20 meter of meer) en een kleinere investering dan u zou denken. Dat komt doordat u meer energie produceert dan u verbruikt, en het overschot terug kunt verkopen op de energiemarkt.

Bovendien krijgt u ook groenestroomcertificaten. Afhankelijk van het gewest en de installatie is uw windturbine terugbetaald na 8 tot 12 jaar.

Werk vandaag nog aan meer energie-efficiëntie

Bent u op zoek naar meer achtergrond over energie-efficiëntie voor uw commerciële gebouw? Wilt u nog meer optimalisaties ontdekken op het vlak van bouwschil, verlichting, HVAC of hernieuwbare energie?