Hoe staat het met de elektrische bedrijfswagens?

Bij een elektrische auto denkt men vaak aan een stads- of gezinswagen. Maar ook de markt van elektrische bedrijfsvoertuigen is in volle groei. Veel constructeurs bieden diverse modellen aan.

Lichte bedrijfsvoertuigen en de opkomst van vrachtwagens

De kleine bestelwagens hebben hun weg al gevonden naar de elektrische automarkt. Renault was het eerste merk dat zijn gekende Kangoo lanceerde in een ‘groene’ variant. Met dit type voertuig rijdt men na een volledige laadbeurt ongeveer 270 km.

Het is echter die beperkte autonomie die de ontwikkeling van elektrische vrachtwagens afremt. Het gewicht van de lading, de buitentemperatuur en het type traject hebben immers een grote invloed op de autonomie van het voertuig. Ondanks het feit dat de constructeurs voor een enorme uitdaging staan, zien we bij de grote automobielmerken toch al de eerste elektrische vrachtwagens opduiken.

Wat brengt de toekomst voor elektrische bedrijfswagens?

Een markt die groeit, prijzen die dalen

Het klopt dat de aankoop of leasing van een elektrisch bedrijfsvoertuig vandaag duurder uitvalt dan een klassieke wagen, toch zien we dat de markt democratischer wordt. Door de groene revolutie en de nood aan een koolstofneutrale toekomst zullen de prijzen van de elektrische bedrijfsvoertuigen de komende jaren aanzienlijk dalen. De constructeurs worden immers geconfronteerd met een groeiende vraag wat hen aanzet tot actie.

Merk trouwens op dat de aankoop van een elektrisch voertuig voor professionals diverse voordelen inhoudt, zeker op fiscaal vlak.

De ontwikkeling van het laadnetwerk

De beperkte autonomie van elektrische bedrijfsvoertuigen zou moeten verbeteren dankzij de verdere ontwikkeling van het laadnetwerk met vooral snellaadpalen. De Brusselse minister voor mobiliteit Pascal Smet kondigde dan ook aan om op termijn voor iedere vierkante kilometer in de hoofdstad een laadpaal te voorzien.

U wenst meer informatie over de integratie van elektrische auto’s in uw bedrijfswagenpark? Ontdek ons e-mobility aanbod.

Met Luminus naar de toekomst: uw begeleider naar een elektrisch wagenpark

Lees meer