De energietransitie van uw bedrijf: ga voor verandering

Ieder van ons speelt een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatopwarming. Dit geldt nog meer voor bedrijven die actief meebouwen aan een duurzame toekomst en deze nieuwe waarden van ecologische verantwoordelijkheid uitdragen.

De energietransitie van bedrijven: wat is de inzet?

Meer dan ooit is een bedrijfsstrategie die duurzaam engagement integreert een groot economisch en sociaal voordeel. Bedrijven in de energie- en milieusector kunnen met dit soort investering niet enkel geld besparen, maar ook beloond worden op diverse manieren. Ze worden immers gewaardeerd door medewerkers en klanten die zich inzetten voor de maatschappij én door de bedrijven die ze bevoorraden en hun investeerders. 

Welke oplossingen implementeren?

Het is niet altijd eenvoudig om te kiezen uit de vele mogelijkheden die er zijn voor een duurzaam beleid binnen uw bedrijf. Luminus begeleidt u daarom op lange termijn bij de implementatie van oplossingen op maat van uw bedrijf die uw energieverbruik verlagen en ecologische voetafdruk verkleinen.

Enkele inspirerende voorbeelden

Ter illustratie geven we enkele projecten die we voor onze klanten mogelijk hebben gemaakt.

UCB: Het doel? Koolstofneutraliteit

In samenwerking met Luminus wil UCB tegen 2030 koolstofneutraal zijn met name dankzij de plaatsing van een warmtekrachtkoppelingsinstallatie. Door deze installatie kan de warmte die vrijkomt door de productie van elektriciteit gebruikt worden voor industriële processen of de verwarming van lokalen.

NMC: 9.000 zonnepanelen

Het bedrijf NMC, producent van synthetisch schuim, huldigde in 2018 de grootste fotovoltaïsche installatie van de Duitstalige gemeenschap in. Bijna 9.000 zonnepanelen werden op het dak en op de grond geïnstalleerd.

Sivafrost: een windmolen op de bedrijfssite

Dit bedrijf, gespecialiseerd in de bewaring en verpakking van diepgevroren voedingsproducten, nam Luminus onder de arm voor het volledige beheer van haar energieverbruik. Om te voldoen aan deze vraag hebben we een windmolen geplaatst op de site van Sivafrost.

Groep François: op weg naar zelfproductie

Gedreven door gemeenschappelijke waarden van Luminus, besloot Groupe François, marktleider op de Belgische en Luxemburgse houtmarkt, om warmtekrachtkoppeling en tri-generatiecentrales te installeren. Zo kan de groep zelf de energie opwekken die ze nodig heeft voor de productie van de 2.500.000 houtpallets per jaar en 150.000 ton brandbare houtpellets met het merk BADGER Pellets.

Groep François is uitgegroeid tot de pionier van de lokale integratie en circulaire economie. Het bedrijf gebruikt immers het hout achtergelaten in containerparken om zijn warmtekrachtkoppelingsinstallaties te voeden. Deze units produceren de warmte die nodig is om het hout tot in de kern te laten drogen. Dat hout wordt nadien gebruikt voor de productie van pallets. Het zaagsel wordt dan weer verwerkt tot pellets.

Bovendien produceert het bedrijf maar liefst 75.000 MWh aan groene stroom, wat overeenstemt met het verbruik van 20.000 huishoudens. Alle elektriciteit die dus nodig is voor de werking van het bedrijf wordt zelf opgewekt. Bovendien gebruikt Luminus de overtollige elektriciteit om talloze gezinnen te voorzien van groene energie.

We willen de komende jaren ook samen bouwen aan een windmolen van 2,2 MW. Ontdek in onderstaande video het ambitieuze project van dit bedrijf.

En als uw bedrijf nu ook eens werk maakt van de energietransitie? Ontdek onze oplossingen om uw energieverbruik en zelfproductie te optimaliseren.