2 ondernemers. Duizenden euro’s.

Leer van uw competitie en kies de juiste investeringen

Hoe 2 Vlaamse ondernemers snugger energie bespaarden

Elektriciteit kost uw firma elk jaar meer dan €12.000 – gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 50.000 kWh. Het goede nieuws? Met behulp van moderne energiemonitoring en duurzame investeringen kunt u dat bedrag drastisch verminderen.

Makkelijk gezegd, maar hoe begint u daar juist aan? Wij delen het verhaal van 2 Vlaamse ondernemers, die precies dezelfde vraag hadden.

Kerngezonde energieprocessen, of niet?

Practimed – een medisch centrum in Tessenderlo – verhuisde zo’n 10 jaar geleden naar een volledig nieuwe site. Guy Borghs, facility medewerker, was dan ook zo goed als zeker dat het centrum al bijzonder zuinig omsprong met energie.

Om helemaal zeker te zijn – en om te achterhalen of er toch nog besparingspotentieel was – deed Practimed mee aan een wedstrijd van Luminus voor kmo’s. De prijs? Een gratis energie-scan door energie-specialisten. Deze grondige analyse bracht enkele opmerkelijke zaken aan het licht.

Sluimerverbruik: onzichtbaar en onnodig

Nullastverbruik is de energie die verbruikt wordt tijdens inactiviteit. In het geval van Practimed bleek dat sluimerverbruik eerder hoog te zijn. Buiten de kantooruren werd er dus meer energie verbruikt dan nodig.

Dankzij de implementatie van een monitoringsysteem kan het medisch centrum dit gelukkig snel én betaalbaar onder controle krijgen.

  • Terugverdientijd monitoring: minder dan 1 jaar

Leds laten schijnen over uw zaak

De faciliteiten van Practimed bleken goed geïsoleerd én goed verlicht. De energie-specialisten van Luminus raadden dan ook aan om niet alle lampen meteen te vervangen, maar om geleidelijk over te schakelen naar ledverlichting.

De situatie bij Franssens Interieur in Hasselt – de 2e winnaar van onze wedstrijd – was helemaal anders. Ook daar voerden onze specialisten een energie-audit uit en ontdekten een groot potentieel voor ledverlichting.

De vervanging van TL-lampen in het atelier door energiezuinige leds zou zo in minder dan 3 jaar terugverdiend zijn.

  • Terugverdientijd ledverlichting: minder dan 3 jaar

De macht van zonnepanelen in cijfers

Proactief besparen op lange termijn is een belangrijk onderdeel van de Luminus energie-scan. Onze specialisten berekenen dan ook steeds het potentieel voor zonnepanelen.

Beide gebouwen laten toe om een aanzienlijk deel van het eigen energieverbruik te recupereren. Bij Practimed werd de terugverdientijd voor zonnepanelen op iets meer dan 7 jaar geschat, met een Internal Rate of Return (IRR) van 12,8%. De volgende stap is een gedetailleerde offerte van de specialisten van Luminus.

  • Terugverdientijd zonnepanelen: zo’n 7 jaar (IRR: 12,8%)

Bij Franssens Interieur is het potentieel voor zonnepanelen nóg groter: met een geschatte IRR van 15,7% en een terugverdientijd van slechts 6,4 jaar lijkt het de ideale duurzame investering voor de schrijn- en meubelmakers.

  • Terugverdientijd zonnepanelen: 6,4 jaar (IRR: 15,7%)

Ontdek het potentieel van uw firma

Ook uw bedrijf kan vast meer energie en geld besparen. Met een overzichtelijk lijstje praktische tips, kunt u alvast snel resultaten boeken.

Verkiest u lange termijnsucces boven quick wins? Dan helpen onze energie-specialisten u graag verder. Neem online contact op en maak van uw energie-investeringen ook een succesverhaal.