Belgische Energie- en Milieuprijs 2018: laureaten en hoogtepunten van de avond

Belgische Energie- en Milieuprijs 2018: laureaten en hoogtepunten van de avond

Op donderdag 7 juni vond de uitreikingsceremonie van de awards van de Belgische Energie- en Milieuprijs plaats. Luminus speelde de hoofdrol in deze dertiende editie, als stakeholder die zich via innovatieve oplossingen inzet voor een groenere toekomst.

Samen voor het milieu

Wij ondersteunen al enkele jaren initiatieven die bijdragen aan een duurzame toekomst. Daarom hebben we ook nu weer besloten om mee te werken aan de Belgische Energie- en Milieuprijs, om iedereen die dit jaar voor verandering zorgt in de bloemetjes te zetten.

Iedereen kan deelnemen aan deze wedstrijd, die initiatiefnemers van innovatieve projecten op het vlak van duurzame ontwikkeling uit verschillende categorieën bekroont.

Ceremonie in het teken van ontdekking

De ceremonie startte met een prominente lezing door meervoudig ondernemer Gunter Pauli, die meer uitleg gaf over het revolutionaire concept dat hij bedacht: ‘de blauwe economie’.

Na een verrijkend en gezellig rondje netwerking was het vanaf 19 uur tijd voor de prijsuitreiking. In totaal reikte de jury 13 awards uit, dus 4 meer dan vorig jaar. De 13 toegekende prijzen kaderden in de volgende categorieën:

 • Sustainable Education Award
 • Sustainable Mobility Award
 • Sustainable Energy Award
 • Sustainable Building Award
 • Circular Economy Award
 • Sustainable Transport & Logistics Award
 • Sustainable IT Award
 • Sustainable Food Award
 • Sustainable Water Management Award
 • Luminus Premium Award
 • Premium Media Partner Award
 • International Polar Foundation Award
 • Special Jury Award

Bekijk de verschillende categorieën die tijdens de ceremonie bekroond werden

De ceremonie werd opgeluisterd door de aanwezigheid van heel wat invloedrijke spelers uit de politieke, wetenschappelijke en economische wereld en het verenigingsleven.

Grote winnaars

Sustainable Education Award

De Sustainable Education Award beloont een speler die actief is op het vlak van sensibilisering, verspreiding van informatie, onderwijs en duurzame ontwikkeling. Deze prijs werd uitgereikt aan Hidrodoe (Herentals), het wetenschappelijke museum dat in het teken staat van water en klein en groot op een ludieke en uitnodigende manier bewust maakt van deze problematiek.

Sustainable Mobility Award

Deze prijs bekroont innovatieve projecten met betrekking tot producten, diensten en nieuwe businessmodellen of de concretisering van uiteenlopende ideeën op het vlak van mobiliteit. De prijs ging dit jaar naar de Vlaamse gemeente Bonheiden voor haar initiatieven om kinderen en in de nabije toekomst ook studenten en werknemers op een aantrekkelijke manier aan te moedigen om de fiets te nemen.

Sustainable Energy Award

Deze award zet vernieuwende projecten in de bloemetjes op het gebied van nieuwe technologieën, producten, diensten en nieuwe businessmodellen of de uitvoering van projecten die te maken hebben met hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. De winnaar van deze prijs is Nexans. Dit bedrijf startte met een ecologisch ontwerpproces van zijn producten dat rekening houdt met de ecologische uitdagingen van de levenscyclus van een product, zodat de impact van zijn activiteiten op het milieu tot een minimum wordt beperkt.

Sustainable Building Award

Deze prijs erkent de inspanningen van eigenaars, architecten en aannemers om privéwoningen, kantoren en commerciële gebouwen duurzamer te maken. citydev.brussels sleepte deze award in de wacht. Dit bedrijf onderneemt complexe projecten waarbij de creatie van diverse soorten woningen, bedrijfsruimten, handelszaken, openbare ruimten en collectieve voorzieningen een minimale impact op het milieu heeft.

Circular Economy Award

De Circular Economy Award beloont toonaangevende en vernieuwende initiatieven die drastische veranderingen kunnen teweegbrengen in de overgang naar circulaire productie- en consumptiepatronen. De prijs ging dit jaar naar de Groupe François. Dit bedrijf uit Virton koppelt duurzame aan economische ontwikkeling door houtafval te recycleren in een warmtekrachtkoppelingsinstallatie.

Sustainable Transport & Logistics Award

Deze nieuwe prijs beloont innovatie en opvallende maatregelen op het gebied van logistiek beheer; van het beheer van het grondstoffenverkeer over de distributie van de producten tot het transport. Het transportbedrijf Vincent Logistics werd voor zijn vele ecologische initiatieven beloond met de award.

Sustainable IT Award

Deze award bekroont vernieuwende maatregelen in het kader van IT-toepassingen en -systemen die bijdragen tot een kleinere milieu-impact. De grote winnaar in deze categorie is het platform Connect2Move, dat innovatieve en multimodale mobiliteitsoplossingen aanbiedt.

Sustainable Food Award

Deze prijs huldigt merkwaardige projecten op het gebied van duurzame voeding, zowel qua productiemethode als consumptiepatroon. De prijs ging naar de vereniging FruitCollect, waarvan de vrijwilligers in tuinen van particulieren het fruit gaan plukken dat niet wordt opgegeten om het vervolgens uit te delen aan mensen in nood.

Sustainable Water Management Award

Deze award bekroont initiatieven gericht op efficiënt waterbeheer die de impact op het milieu verkleinen. De Intercommunale IGRETEC kreeg de prijs voor haar proefproject rond het ecologisch beheer van grasvelden door begrazing, waarbij schapen worden ingezet rond tien waterzuiverings- en pompinstallaties.

Speciale prijzen

 • De Luminus Premium Partner Award ging naar ULg-CHU-GRE-Liège voor het energietransitie-project van hun gebouwen en hun langdurige inspanningen voor duurzame ontwikkeling.
 • De International Polar Foundation gaf haar gelijknamige prijs aan de coöperatie Zonnewind cvba, waarin de burgers van Zandhoven samenwerken om energie te besparen door te investeren in oplossingen voor hernieuwbare energie.
 • De Premium Media Partner Award werd in de wacht gesleept door Agricovert. Deze coöperatie brengt producenten en consumenten samen in de verkoop van streekproducten met een korte keten.
 • De Special Jury Award voor de “favoriet” van de jury ging naar de vzw Worms. Die wil een antwoord geven op alle vragen die burgers, bedrijven en scholen hebben over composteren en wil hen daar ook bij begeleiden. Deze vzw won tien jaar geleden ook al een award, maar is sindsdien aanzienlijk gegroeid en dat wilde de jury in de verf zetten.

Begeleiding naar een duurzame toekomst

Niemand kan vandaag nog ontkennen dat onze maatschappij wordt geconfronteerd met grote uitdagingen op het vlak van milieu en energie. Dit gaat ons allemaal aan en wij kunnen elk op onze eigen manier ons steentje bijdragen aan een groenere toekomst. Als bedrijf speelt u op dat vlak een cruciale rol in energiebesparing, duurzaamheid en technologische innovatie.

Daarom begeleidt Luminus u met oplossingen op maat om energie te besparen, te beheren en te beveiligen. Ontdek onze diensten of neem contact met ons op via ons contactformulier.