Zonnepanelen: financiering verschilt per gewest - Lumiworld Business
Bespaar uw energie

Zonnepanelen: de financiering verschilt per gewest

Zonnepanelen verschillen gewesten

Er bestaan verschillende vormen van subsidies die de gewesten toekennen bij de plaatsing van zonnepanelen. Maar wat is de huidige situatie voor bedrijven en welke verschillen bestaan er tussen de gewesten? Wij geven een overzicht.

Wallonië: Qualiwatt en groenestroomcertificaten

De Waalse minister heeft aangekondigd dat ze in juli 2018 worden afgeschaft, maar de premies van Qualiwatt zijn momenteel nog van toepassing voor installaties van minder dan 10 kilowatt. Deze steun wordt gegeven om de investering in een standaardinstallatie van 3 kWp in maximaal 8 jaar terug te verdienen. Het bedrag van de premie wordt vastgelegd door de Waalse energiecommissie CWaPE en wordt elk halfjaar herzien. Het wordt telkens 3 maanden van tevoren bekendgemaakt op de website van de organisatie. Houd er rekening mee dat het bedrag en plafond van de premie verschillen per netbeheerder.

Voor installaties van meer dan 10 kilowatt kunnen groenestroomcertificaten worden gereserveerd. Concreet trekt de Waalse regering elk jaar een bepaald budget uit voor groenestroomcertificaten. Vervolgens gebeurt voor elke ingediende aanvraag een reservering bij de Waalse overheid. Na bevestiging daarvan worden die certificaten toegekend aan dat project en ze kunnen niet meer voor een andere installatie worden gebruikt. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de subsidies in de vorm van groenestroomcertificaten in €/MWh, afhankelijk van de grootte van het systeem:

Omvang van de installatiePremie in groenestroomcertificaten (€/MWh)
> 10 panelen & ≤ 250 kW€ 77,35/MWh (10 jaar)
> 250 panelen & ≤ 500 kW€ 58,50/MWh (10 jaar)
> 500 panelen & ≤ 750 kW€ 48,75/MWh (10 jaar)
> 750 panelen & ≤ 1000 kW€ 42,25/MWh (10 jaar)
Panelen > 1000 kW€ 26,00/MWh (10 jaar)

Structuur van de groenestroomcertificaten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In Brussel is alleen het systeem van de groenestroomcertificaten (GSC) van toepassing. De berekening van het aantal certificaten gebeurt als volgt:

  • Voor een installatie met een vermogen lager dan 5 kWp: 3 GSC
  • Voor een installatie met een vermogen hoger dan 5 kWp: 2,4 GSC

Houd er rekening mee dat een groenestroomcertificaat bij de verkoop aan de energieleveranciers een waarde heeft van € 85. De certificaten kunnen ook aan beheerder Elia worden doorverkocht tegen een gewaarborgde minimumprijs van € 65 per stuk.

Voldoende rendabiliteit in Vlaanderen

Het Vlaamse Gewest kent niet langer subsidies toe voor zonnepanelen want hun rendement op zich volstaat al om de investering te rechtvaardigen. Een dergelijke installatie zou immers een besparing opleveren tussen € 0,18 en € 0,22 € per kWh. De kosten zijn dus al na enkele jaren terugverdiend, afhankelijk van uw verbruik. Het is belangrijk om te weten dat u de te veel geproduceerde elektriciteit ook aan uw energieleverancier kunt verkopen.

Voor installaties van meer dan 10 kilowatt kunnen groenestroomcertificaten worden uitgereikt. Concreet kent de Vlaamse overheid groenestroomcertificaten toe zodra de installatie is ingeschakeld. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de subsidies in de vorm van groenestroomcertificaten in €/MWh, afhankelijk van de grootte van het systeem:

Omvang van de installatie (*)Premie in groenestroomcertificaten (€/MWh) (**)
> 10 panelen & ≤ 40 kW€ 54,0/MWh (10 jaar)
> 40 panelen & ≤ 250 kW€ 69,2/MWh (10 jaar)
> 250 panelen & ≤ 750 kW€ 68,3/MWh (10 jaar)
Panelen > 750 kWafhankelijk van het project (10 jaar)

(*) vanaf 01/04/2018 – (**) dit zijn indicatieve bedragen die van toepassing zijn vanaf 01/04/2018

Wilt u meer informatie over de installatie van zonnepanelen voor uw onderneming? Neem contact met ons op per telefoon op 078 155 232 (grote bedrijven) of 078 155 230 (kmo’s en zelfstandigen).Blijf op de hoogte met Luminews

Meld u aan voor onze nieuwsbrief


Ga naar www.luminus.be