Bespaar uw energie

Condensatorbatterijen: energie besparen op lange termijn

Batterie condensateur

Bepaalde elektrische toestellen produceren reactieve energie die een overbelasting veroorzaakt op het elektriciteitsnet en de stabiliteit ervan beïnvloedt. Om deze schommeling te compenseren, factureert uw distributienetbeheerder u de kosten voor die reactieve energie. U kunt deze kosten echter beperken en heel wat besparen door condensatorbatterijen te installeren.

Wat is reactieve energie?

Uw elektrische toestellen, productiemachines en de verlichting van uw kantoren kunnen energie opwekken die we ‘reactieve energie’ noemen. Die energie veroorzaakt een overbelasting op het elektriciteitsnet. Ze speelt een belangrijke rol in de stabiliteit van de distributie- en transportnetten. De verbruikte stroom loopt dan achter op de elektrische spanning. Daarom vindt u op uw elektriciteitsfactuur een rubriek ‘Kosten voor reactieve energie’ die de distributienetbeheerder aanrekent als compensatie.

Principe van een condensatorbatterij

Ook al klinkt dit raar, door uw installatie te voorzien van een extra uitrusting die bijkomende stroom produceert, kunt u de totale gevraagde stroom op het net beperken. Daar zorgen de condensatorbatterijen voor.

U kiest dan best voor batterijen met de juiste afmetingen, om niet het omgekeerde resultaat te verkrijgen. Indien de toegevoegde stroom immers te zwak is, zal die niet volstaan om de productie van reactieve energie tegen te gaan. Als de teruggestuurde stroom daarentegen te omvangrijk is, zal de overcompensatie het terugsturen van reactieve energie naar het net enkel verhogen en bijgevolg ook het bedrag van uw elektriciteitsfactuur.

Energie besparen op lange termijn

Een systeem met condensatorbatterijen zal afhankelijk van het type geplaatste installatie naar schatting tussen de 12 à 18 maanden kunnen worden afgeschreven. Dit betekent dus een vrij snel rendement op de gedane investering en vooral een onmiskenbare besparing op uw elektriciteitsfactuur op lange termijn. Vindt u niet dat die honderden euro’s voor de reactieve energie die uw toestellen produceren en die op elke factuur worden aangerekend, beter opnieuw worden geïnvesteerd in uw activiteiten, eerder dan dat ze extra kosten opleveren?

Zoekt u een oplossing waarmee u de productie van reactieve energie door uw toestellen kunt compenseren? Luminus biedt een geschikte oplossing aan voor elk probleem. Neem telefonisch contact met ons op het nummer 078 155230 (zelfstandigen en kmo’s) of op 078 155 232 (grote bedrijven).Blijf op de hoogte met Luminews

Meld u aan voor onze nieuwsbrief


Ga naar www.luminus.be