Elektrische of hybride auto: hoe te kiezen?

Uitlaatgassen van auto’s zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van veel fijn stof dat schadelijk is voor onze gezondheid en het milieu. Om hier iets aan te doen, ontwikkelen de autofabrikanten verschillende modellen die de planeet minder schade toebrengen, zoals hybride en elektrische voertuigen. Welke voordelen bieden deze modellen en hoe kiest u het model dat het best bij u past?

Elektrisch en hybride: wat zijn de verschillen?

Een elektrische auto heeft een elektrische motor die wordt gevoed door een accu, die oplaadbaar is via het stopcontact en een grote capaciteit heeft. De actieradius varieert, met een gemiddelde van 200 à 300 km, tot zelfs 400 km voor een Tesla. Dit hangt af van de modellen en uw rijstijl. Bovendien neemt de capaciteit elk jaar toe.

Naast de beroemde Tesla brachten ook andere grote autofabrikanten verschillende elektrische modellen op de markt, zoals de E-tron van Audi, de ondertussen welgekende Zoé van Renault en de e-Up en e-Golf van Volkswagen.

Hybride voertuigen onderscheiden zich door hun dubbele motor waarbij een warmtemotor wordt gecombineerd met één of meerdere elektromotoren, geïnstalleerd op het voor- of achterstel van het voertuig.

De gemiddelde actieradius van een hybride wagen ligt tussen de 20 en 45 km. De topsnelheid bedraagt 130 km/uur. Wordt die snelheid overschreden of is de accu leeg, dan springt de verbrandingsmotor bij.

De fabrikanten ontwikkelen steeds meer soortgelijke modellen, zoals de Toyota Yaris hybride, de BMW ActiveHybrid, de Ford Mondeo Hybride, de Audi A3 Sportback e-tron, de Porsche Panamera S E-Hybrid, 918 Spyder en de Cayenne S E-Hybrid.

De beste optie voor uw noden

Het eerste doorslaggevende element bij uw modelkeuze is meestal de prijs. Hoewel een elektrische auto op lange termijn voordeliger is, blijft de aankoopprijs immers meestal beduidend hoger.

Het tweede criterium waarmee u rekening moet houden, is de gemiddelde afstand die u dagelijks aflegt met de wagen. Als u veel kilometers rijdt, is een hybride systeem eerder aangeraden, omdat u dan kunt overschakelen op de warmtemotor zodra de elektriciteit op is. Ook al duiken er steeds meer laadpunten op in onze steden en bij bedrijven, hun aantal is nog steeds niet voldoende om met een elektrische wagen lange afstanden af te leggen.

Wenst u meer informatie over milieuvriendelijke voertuigen en de installatie van laadpalen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met ons via kmo@luminus.be (voor zelfstandigen en kmo’s) of btb@luminus.be (voor grote bedrijven of overheidsinstanties).