De toekomst van elektrische mobiliteit

In de toekomst staan ons nog heel wat uitdagingen op het vlak van energie en mobiliteit te wachten, dus proberen bedrijven innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor een duurzame toekomst. De elektrische wagen, de elektrische fiets en elektrische micromobiliteit zijn ideale alternatieven voor werknemers.

Hoe zal de elektrische wagen evolueren?

Het is duidelijk dat de elektrische auto de afgelopen jaren een enorme groei heeft gekend. De meeste fabrikanten hebben intussen al een elektrisch voertuig in hun aanbod. Hoewel deze oplossing uit ecologisch oogpunt duurzamer is dan diesel- en benzinemotoren, vinden sommige bedrijven de elektrische wagen nog steeds duur en zijn ze van mening dat de infrastructuur nog niet aangepast is.

Hieronder staan nog eens alle voordelen op een rijtje voor bedrijven die elektrische voertuigen in hun wagenpark opnemen:

  • Lage onderhoudskosten
  • Brandstofkosten per 100 km liggen 3 tot bijna 5 keer lager
  • De aankoop van het voertuig is voor 100% fiscaal aftrekbaar en het elektriciteitsverbruik voor 75%
  • De beschikbaarheid van laadpalen, ook voor bezoekers
  • Een kleinere CO2-uitstoot voor het bedrijf
  • Een groen en duurzaam imago voor het bedrijf

Ontdek de 7 redenen om uw wagenpark uit te breiden met elektrische auto’s

Een laadnetwerk in volle expansie

Om het gebruik van groenere mobiliteitsoplossingen te stimuleren, dragen we bij tot de uitbreiding van het laadnetwerk. België telt vandaag immers 1814 laadpalen. In 2013 waren er dit nog minder dan 500. In vijf jaar tijd werd dus een stijging opgetekend van meer dan 363%, en dat cijfer zou blijven groeien!

Tegen 2025 zal 6% van de wagens wereldwijd elektrisch rijden. Het aantal voertuigen zou tegen 2024 verdubbelen. Als full service energieleverancier voor bedrijven dragen wij bij tot deze transitie naar een groenere mobiliteit door vooral laadpalen te installeren. Zo heeft onze klant, het Crowne Plaza hotel in Zaventem, beslist om tien laadpalen op zijn site te installeren voor zijn gasten. Een stap dichter bij een duurzamere toekomst! Ontdek hier de volledige getuigenis.

De variant op twee wielen: een evenwaardig alternatief?

Naar schatting de helft van de Belgische werknemers moet minder dan 10 kilometer afleggen om op het werk te raken. Sportievelingen kunnen die afstand makkelijk overbruggen met de fiets. Voor wie wat minder enthousiast is, is de elektrische fiets een perfecte oplossing. Die heeft drie grote troeven:

  1. Het gaat om een voordeel waarop de werknemer geen belastingen moet betalen als de elektrische fiets uitsluitend dient voor het woon-werkverkeer.
  2. De werkgever kan zijn personeel belonen met een fietsvergoeding van € 0,22 per afgelegde kilometer (uitsluitend voor woon-werkverkeer en verplaatsingen in het kader van het werk).
  3. De werkgever kan de kosten die hij maakt om het gebruik van de fiets bij zijn werknemers te promoten, voor 120% fiscaal aftrekken. Het gaat daarbij om alle kosten voor het aankopen, huren, onderhouden en herstellen van fietsen en toebehoren, maar ook de kosten voor het plaatsen of bouwen van fietsenstallingen en oplaadpunten voor elektrische fietsen, en van kleedkamers of douches voor de fietsers.

Elektrische micromobiliteit, een meervoudige oplossing

In stadscentra kan autorijden of fietsen, zelfs met een elektrische fiets, soms lastig zijn. Om de verplaatsingen te vergemakkelijken, werden verschillende oplossingen uitgewerkt die vallen onder de noemer van ‘elektrische micromobiliteit’.  Die categorie omvat alle nieuwe elektrische aandrijvingen die op onze wegen opduiken: hoverboard, elektrische eenwieler en elektrische step.

Die toestellen zijn uiteraard niet gemaakt om tientallen kilometers af te leggen, maar ze staan garant voor vlottere verplaatsingen via andere vormen van vervoer. Ze zijn makkelijk mee te nemen en relatief compact. Daardoor kunnen ze mee op de bus, tram of metro om de afstand tussen de verschillende vervoermiddelen te overbruggen.

Is uw mobiliteitsplan afgestemd op onze groene toekomst?

Luminus: de one-stop-shop voor uw overschakeling naar groene mobiliteit

Ontdek hier meer