Bespaar uw energie

Zelfconsumptie voor professionals

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor op hun eigen terrein een oplossing te plaatsen om elektriciteit te produceren en zo in hun eigen verbruik te voorzien. Dat kan door een windmolen of zonnepanelen te installeren.

 

Uw eigen elektriciteit produceren door zonne-energie

Heel wat bedrijven kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te plaatsen of op een deel van hun terrein dat niet wordt gebruikt, om zo te besparen op hun elektriciteitsfactuur. De grootste voordelen zijn onafhankelijkheid en een gegarandeerd vaste prijs, een gewaarborgd rendement en een milieuvriendelijk imago.

Toch kan een dergelijke installatie niet in alle gevallen worden geplaatst. Er moeten bepaalde regels in acht worden genomen: zo moet er voldoende beschikbare ruimte zijn om zonnepanelen te plaatsen, moet het dak stabiel en sterk genoeg zijn en voldoende blootgesteld worden aan zonlicht.

Een windmolen plaatsen op het terrein van uw onderneming

Een andere oplossing om volledig zelfstandig energie op te wekken, is de plaatsing van een windmolen. In tegenstelling tot wat doorgaans wordt aangenomen, heeft u voor de bouw van een windmolen slechts 20 meter op 20 nodig.

Die oplossing gaat uiteraard gepaard met een aanzienlijke investering. Dat weten we bij Luminus maar al te goed. We nemen dan ook de totale investerings- en plaatsingskosten voor onze rekening. Bovendien betaalt u geen belastingen of distributiekosten, zodat u heel wat kunt besparen. We vinden immers dat investeren in de toekomst geen prijs heeft.

Om een windmolen op uw terrein te plaatsen, hebt u een oppervlakte van 20 x 20 m nodig, die vlot toegankelijk is en zich op een afstand van 350 m (voor Vlaanderen) en 400 m (voor Wallonië) bevindt van de dichtstbijzijnde woningen. Het gebouw waarin u uw activiteit uitoefent, moet zich op een afstand van 150 m van de hoogspanningsleidingen en hogedruklijnen voor water en gas bevinden. Uiteraard dient de windmolen in een zone te worden opgetrokken die niet wordt overgevlogen (ver van een luchthaven) om ongevallen te vermijden.

Reële financiële impact

Behalve de duidelijke impact op uw elektriciteitsrekening, waarbij u geen distributie- en netwerkbeheerkosten moet betalen, heeft zelfconsumptie nog andere financiële voordelen. Voor zonnepanelen bijvoorbeeld wordt de investering al na vijf tot tien jaar winstgevend geschat. Daarnaast zijn er ook tal van interessante fiscale voordelen.

Als u met zelfconsumptie bovendien een elektriciteitsoverschot opwekt, kunt u dat verkopen op de markt voor hernieuwbare energie.

Welke oplossing kiezen?

We bevelen geen specifieke oplossing aan op basis van het type onderneming. We vinden namelijk dat elk voorstel moet overeenstemmen met de specifieke behoeften van de onderneming in kwestie. Daarom voeren we eerst een haalbaarheidsstudie uit. Op basis hiervan bepalen we welk systeem het best op uw vraag inspeelt.

Wilt u zonnepanelen of een windmolen plaatsen op het terrein van uw onderneming?

Zelfstandige of kmo, vraag een offerte aan via ons onlineformulier. Als grote onderneming of overheidsinstelling kan u contact opnemen met uw Key Account Manager voor meer informatie, of een e-mail sturen naar btb@edfluminus.be.Blijf op de hoogte met Luminews

Meld u aan voor onze nieuwsbrief


Ga naar www.luminus.be