Google draait nog dit jaar volledig op groene stroom

Google wil nog dit jaar al zijn activiteiten volledig op groene stroom laten draaien. Daarmee zou het wereldwijd de grootste zakelijke afnemer van hernieuwbare energie worden.

Google telt wereldwijd 13 datacentra en heeft kantoren in 150 steden. Vooral om de datacentra te laten draaien verbruikt het een enorme hoeveelheid elektriciteit. Jaren geleden al maakte het bedrijf een plan op om zo snel mogelijk al die stroom te halen uit hernieuwbare energiebronnen. Volgens eerdere berekeningen zouden ze die doelstelling pas in 2018 halen maar zopas maakte het bedrijf bekend dat ze hun inspanningen nog verhogen zodat ze reeds dit jaar volledig op groene stroom zullen draaien.

Logistiek en praktisch gezien is het weliswaar onmogelijk om elk kantoor of datacenter volledig autonoom te laten draaien op eigen, hernieuwbare energie. Daarom investeert Google in gigantische windmolenparken of zogenaamde zonneboerderijen – voornamelijk in de VS maar ook in Zuid-Amerika en steeds vaker in Europa. Die stroom verkoopt Google op zijn beurt door op de elektriciteitsmarkt.

3,5 miljard dollar

Ondertussen heeft Google op die manier wereldwijd 3,5 miljard dollar geïnvesteerd in 20 grootschalige wind- en zonne-energieprojecten, samen goed voor een productie van 2,6 gigawatt. Daarnaast investeert het ook in de installatie van zonnepanelen op de daken van de eigen bedrijfspanden. Extra investeringen in 2017 moeten ervoor zorgen dat het totale, wereldwijde energieverbruik van Google op die manier gedekt wordt door de productie van groene stroom.

Google is daarmee naar eigen zeggen wereldwijd “de grootste zakelijke afnemer van hernieuwbare energie”. Uit gegevens van Bloomberg blijkt alvast dat het mijlenver voorloopt op andere technologiereuzen als Amazon, Microsoft of Facebook. Volgens de Google-oprichters wil het bedrijf op die manier zijn verantwoordelijkheid opnemen in de wereldwijde strijd tegen de klimaatopwarming.

Goedkoopste oplossing

Maar er speelt evenzeer een bedrijfseconomische logica mee, zegt Marc Oman, hoofd Europees energiebeleid van Google. Volgens hem is hernieuwbare energieproductie op dit moment zelfs de goedkoopste oplossing. De kosten voor wind- en zonne-energie daalden de afgelopen jaren met respectievelijk 60 en 80 procent. Omdat beide energiebronnen echter geen continue bevoorradingszekerheid kunnen bieden, wil Google de komende jaren ook onderzoeken of het kan investeren in waterkracht- en biomassacentrales en eventueel zelfs in kernenergie.

Lees hier meer over de inspanningen van Google.