Binnenkort zorgeloos op stap met de elektrische wagen

Luminus plaatst samen met Q8 18 snellaadstations voor elektrische wagens op de terreinen van Q8 langs de Belgische autowegen en autosnelwegen. Daardoor ontstaat een landelijk dekkend netwerk.

Elektrische wagens zijn ‘hot’. Elektrische modellen stelen de show op alle grote autosalons en een Tesla is het nieuwe statussymbool. Oostenrijk en Noorwegen maakten onlangs bekend dat ze op korte tot middellange termijn alle auto’s op fossiele brandstoffen willen verbieden. En op Vlaams niveau werd vorig jaar een politiek akkoord bereikt dat vanaf 2030 de helft van alle verkochte auto’s een groene motor moet hebben.

Geen zorgen over lege batterij

Het belangrijkste struikelblok voor een snelle expansie van het elektrische wagensegment blijft echter de veeleer beperkte actieradius en het tekort aan laadpalen in ons land. Luminus en Q8 slaan daarom de handen in elkaar om in België een netwerk van snelladers te installeren. Dat moet het mogelijk maken om het land te doorkruisen zonder je zorgen te maken over een lege batterij.

logo_nl

In de loop van dit jaar plaatsen ze 18 snellaadstations voor elektrische wagens op de terreinen van Q8 langs de Belgische autowegen en snelwegen. Elk station bestaat uit twee snelladers. Het laadvermogen van de nieuwe stations bedraagt 50 kW, waardoor tot 80% van de batterij in 30 minuten kan worden opgeladen. De laadstations zijn van de nieuwste generatie waardoor het veel makkelijker is om de elektrische wagen in te pluggen. Ze beschikken over multi-standaard stekkers zodat ze bruikbaar zijn voor alle gangbare elektrische auto’s.

Europees netwerk op komst

De samenwerking tussen Luminus en Q8 past in het project UNIT-E dat mee wordt gefinancierd door de Europese Commissie en de constructeurs Renault, Nissan en BMW. Dit project voorziet in de plaatsing van 300 snellaadstations op strategische plaatsen langs autosnelwegen in België, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Een belangrijke basis voor probleemloos elektrisch rijden tussen Noord- en Zuid- Europa.

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: “Luminus wil mee de strijd aangaan tegen de klimaatopwarming en meer bepaald tegen de broeikasgasuitstoot. Elektrische mobiliteit draagt ertoe bij om tegen 2020 de Europese richtlijn te behalen voor de uitrol van infrastructuur voor schonere brandstoffen. Een landelijk dekkend netwerk van snelle laadstations is nodig om het elektrisch rijden verder te stimuleren.”