Van L-gas naar H-gas: moet u uw verwarmingsketel laten aanpassen?

Tegen 2030 wordt de toevoer van laagcalorisch gas uit Nederland naar België volledig afgebouwd. Ongeveer 1,6 miljoen gebruikers, voornamelijk in Vlaanderen en Brussel, moeten in die periode hun verwarmingsketel laten aanpassen.

In België gebruiken we twee soorten aardgas: hoogcalorisch (H-gas) en laagcalorisch gas (L-gas). Alle L-gas is afkomstig van een groot gasveld dat in 1959 werd ontdekt onder het Nederlandse Groningen. De Nederlandse regering heeft beslist om de exploitatie van dat gasveld en de uitvoer van het L-gas geleidelijk af te bouwen. Ten laatste in 2030 is het volledig gedaan met de invoer van Nederlands L-gas.

Heeft dit gevolgen voor mij?

Welk type gas u verbruikt, is afhankelijk van de vestigingsplaats van uw bedrijf. Ongeveer 1,6 miljoen Belgische verbruikers worden bediend met laagcalorisch gas. De Nederlandse leidingen bevoorraden een deel van de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams- en Waals-Brabant, Henegouwen en Luik (zie kaartje*). In al deze gebieden wordt de komende jaren stelselmatig overgeschakeld op H-gas.

kaart_nl

*Voorlopige planning, gebaseerd op gegevens van de distributienetbeheerders

Als verbruiker merkt u daar in de meeste gevallen niets van, maar het is wel noodzakelijk om te controleren of al uw toestellen die werken op gas, ook geschikt zijn voor H-gas. Voor de overgrote meerderheid van de toestellen is dit het geval. Alle individuele verwarmingsketels die sinds 1978 in België verkocht werden, kunnen bijvoorbeeld op beide soorten gas werken. Voor zulke apparaten zou een nazicht of kleine technische ingreep op het moment van de omschakeling moeten volstaan. Dat laat u het best doen door een specialist. Toestellen die niet compatibel zijn met H-gas, moet u evenwel laten aanpassen of – indien dit niet mogelijk is –  vervangen.

Wanneer moet ik actie ondernemen?

De overschakeling zal heel geleidelijk verlopen, gemeente per gemeente, tussen 2018 en 2029. Jaarlijks zullen maximaal 250.000 verbruikers overschakelen, en dit gebeurt altijd in de zomerperiode. Uw distributienetbeheerder zal u hierover proactief en tijdig inlichten en zal u ook laten weten welke stappen u dient te ondernemen. Ook Luminus blijft al zijn klanten met L-gas nauwgezet informeren!