Verovert deze windboom binnenkort ook onze contreien?

De Franse firma NewWind heeft een ‘windboom’ ontwikkeld die energie kan opwekken uit het kleinste zuchtje wind. Deze kleine windmolen in de vorm van een boom won de afgelopen maanden verschillende innovatieprijzen en duikt her en der al op in steden en bedrijventerreinen.

Windenergie is de snelst groeiende energiebron ter wereld. Maar de klassieke, grote windturbines kennen hun beperkingen: ze kunnen niet zomaar overal ingeplant worden en worden pas echt productief als er voldoende windkracht is.

Dat moet anders kunnen, dacht de Franse ondernemer Jérome Michaud-Larivière toen hij in de stad op een windstille dag toch de bladeren in de bomen lichtjes zag bewegen. In 2011 startte hij het bedrijf ‘NewWind’ op. Twee jaar later lanceerde hij het eerste prototype van zijn ‘Arbre à Vent’.

Geen blaadjes maar mini-windturbines

De windboom ziet eruit als een echte boom en is standaard 9 meter hoog en 7 meter breed. Maar in plaats van echte blaadjes hangen aan de takken 54 groene ‘Aeroleafs’, gepatenteerde mini-windturbines. Die kunnen al energie opwekken vanaf windsnelheden van 7 kilometer per uur. Op die manier kan de windboom zelfs in een dichtbebouwde omgeving zo’n 280 dagen per jaar energie opwekken.

Ideaal voor bedrijfsterreinen

Eén windboom levert op jaarbasis 2400 kWh, of voldoende energie om:

  • Een energiezuinige kantoorruimte van 100m2 te voorzien van stroom en verwarming
  • Elke dag 16 elektrische fietsen op te laden
  • Twee keer per week een elektrische wagen volledig op te laden
  • 71 parkeerplaatsen te verlichten
  • 15 straatlampen te laten branden

Na het perfectioneren van zijn prototype werd Michaud-Larivière wereldwijd gelauwerd door energie- en innovatiespecialisten, urbanologen en architecten. Hijzelf ziet voor zijn windbomen vooral mogelijkheden weggelegd in stedelijke omgevingen en bedrijventerreinen. Maar architecten bestuderen ondertussen zelfs de mogelijkheid om met de Aeroleafs individuele woningen te voorzien van stroom.

Eerste windbomen in het straatbeeld

De eerste windbomen verschenen ruim een jaar geleden in het straatbeeld, niet toevallig op een Parijs plein vlak bij Le Bourget waar toen het historische nieuwe klimaatakkoord werd onderhandeld. In januari van dit jaar werd de eerste windboom geïnstalleerd bij een privébedrijf: de Zwitserse bank Piguet Galland. Ondertussen staat er ook een boom in de Franse gemeente Vélizy en haalde NewWind voor 2017 contracten binnen bij verschillende bedrijven in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Luxemburg. NewWind wil de komende jaren ook de rest van Europa veroveren.