Succesvolle testvlucht voor Facebook-drone op zonne-energie

Enkele maanden terug zoomden we in op ‘Aquila’, de Facebook-drone aangedreven door zonne-energie. Het onbemande vliegtuig dat afgelegen gebieden moet voorzien van een internetverbinding maakte recent een eerste succesvolle testvlucht.

Het prototype van de Facebook-drone maakte eind juni een vlucht van iets meer dan anderhalf uur over de Amerikaanse staat Arizona. Het sociale netwerk noemt de testvlucht een bijzondere mijlpaal in de ontwikkeling van de internetdrone. Eerder maakte Facebook ook al testvluchten, maar dan wel met een exemplaar dat amper een vijfde zo groot was als de huidige / uiteindelijke versie.

Minimaal verbruik

Het uiteindelijke doel is dat het vliegtuig 90 dagen onafgebroken in de lucht kan vertoeven. Hoe dat juist in zijn werk moet gaan, lees je hier. Eens op topsnelheid, zal de drone amper 5000 watt verbruiken, ofwel evenveel als een krachtige microgolfoven.

Langetermijnproject

Om Aquila uiteindelijk echt en onbeperkt te kunnen inzetten moet Facebook nog heel wat uitdagingen overwinnen. Het project maakt dan ook deel uit van de langetermijnvisie van het bedrijf. Nieuwe testvluchten zullen het toestel telkens naar een nieuwe limiet drijven, waarna de nodige aanpassingen en updates zullen volgen.

De belangrijkste aandachtspunten:

  • Voldoende zonne-energie kunnen opwekken
  • Krachtige maar lichte batterijen ontwikkelen
  • Economische haalbaarheid van het project

>> Ook Google experimenteert volop met futuristische drones.

>> Maak kennis met de Solar Impulse