Rijden over zonnepanelen langs de legendarische Route 66?

Zonne-energie is een belangrijke schakel in de productie van groene energie. Wereldwijd worden er uitdagende experimenten op touw gezet. Zo start binnenkort langsheen de legendarische Route 66 in de VS een testproject met een wegdek bestaande uit zonnepanelen.

De technologie werd ontwikkeld door Solar Roadways en kan een grote stap voorwaarts zijn om tot groenere en meer veilige snelwegen te komen. Het project wordt opgestart langs het deel van Route 66 dat doorheen de staat Missouri loopt. De innovatieve bestrating, opgebouwd uit panelen in honingraatstructuur, kan energie opwekken via zonnepanelen die in het wegdek ingebouwd zijn.

Voordelen

Volgens Solar Roadways zijn de wegdekpanelen sterk genoeg om zelfs de zwaarste trucks te laten over rijden, en bieden ze evenveel grip als traditioneel asfalt. Elke wegdektegel bevat zonnecellen die tot 44 watt kunnen opwekken. Bovendien zijn er in de tegels ook LED-lichten ingebouwd die gebruikt kunnen worden voor signalisatie. De opgewekte energie kan aangewend worden voor signalisatie, voor opwarming van de weg tijdens winterperiodes, of om effectief op het net te zetten voor consumptiegebruik.

Testproject

In eerste instantie zullen de tegels gebruikt worden als voetpad aan het bezoekerscentrum van Route 66. De opgewekte energie zal het bezoekersgebouw van stroom voorzien. Zo is de return van de panelen meteen heel zichtbaar. Als deze tests succesvol zijn, wordt de bestrating binnenkort misschien in grote aantallen geproduceerd.

>> Lees hier meer over de energie-oplossingen van Luminus voor uw bedrijf.