Hogere voorschotfactuur ontvangen? Dit is waarom!

Van energieleverancier of contractformule wisselen kan een aanzienlijke besparing opleveren voor uw bedrijf. Het is vandaag echter perfect mogelijk dat u recent bent overgestapt naar een andere energieleverancier of een nieuw energietarief, maar dat uw voorschotfactuur hoger ligt dan daarvoor. De energieprijs ligt lager, dus wat is dan de oorzaak?

Een eventueel hogere voorschotfactuur is het effect van de invoering en verhoging van heffingen en taksen waar de energieproducent zelf geen invloed op heeft. Zo werd vorig jaar een prijsstijging doorgevoerd door de distributienetbeheerders (Infrax, Eandis, …), tijdens de zomerperiode 2015 gevolgd door de doorrekening van de vennootschapsbelasting. In september vorig jaar steeg het btw-tarief voor energie bovendien opnieuw tot 21%.

Vlaamse energieheffing

Tot slot volgde in maart dit jaar nog de invoering van de Vlaamse energieheffing, en werd sinds 1 mei het gedeelte “gratis” stroom afgeschaft. Al deze aanpassingen zorgen ervoor dat de jaarlijkse afrekening dit jaar grote verschillen zal vertonen vergeleken met de situatie vorig jaar.

Ondanks dat de prijs voor het gedeelte “energieproductie” effectief lager kan liggen, zal de totale factuur dus hoogstwaarschijnlijk stijgen. Om verrassingen te vermijden bij de eindfactuur, kan het zijn dat het voorschotbedrag voor uw bedrijf recent verhoogd werd.

Extra info

Voor meer info rond uw voorschotbedrag en met andere vragen hierrond, kan u contact opnemen met de Luminus-klantendienst.

Hier lees je waar je best rekening mee houdt als je van energieleverancier wisselt.