Vind-ik-leuk: Facebookdrones op zonne-energie

Facebook maakt stevig werk van ‘Aquila’: een drone aangedreven door zonne-energie die afgelegen gebieden voorziet van een internetverbinding. Een innovatieve oplossing die bovendien gebruik maakt van groene energie, daar zoomen we graag even op in.

Het is Facebook menens: de internetdrone Aquila zit volop in de testfase. Het onbemande vliegtuig weegt minder dan een auto en kan maar liefst 90 dagen onafgebroken in de lucht vertoeven.

[tweet 642877021345832960 hide_media=’true’]

Hoe dat juist werkt?
  • De drone wordt eerst met een heliumballon de lucht ingestuurd.
  • Daarna vliegt Aquila rondjes op een hoogte tussen de 18.000 en 28.000 meter.
  • Tijdens de dag klimt het onbemande vliegtuig naar een maximumhoogte, om vervolgens ’s nachts af te glijden tot het laagste punt. Zo bespaart de drone energie op momenten dat de zonnepanelen het toestel niet kunnen opladen. Een mooi voorbeeld van efficiënt energiegebruik.
Inchecken overal mogelijk

Momenteel heeft tien procent van de wereldbevolking nog geen toegang tot het internet. Met de drone wil Facebook die afgelegen gebieden en bevolkingen bereiken. Daarnaast kan de drone ook een nuttige communicatieoplossing zijn in rampgebieden.

Ook Google gooit zich in de strijd om iedereen met het internet te verbinden. Zij kiezen voor een oplossing met grote heliumballonnen met antennes. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

 

Ontdek hier wat Luminus voor jouw bedrijf kan betekenen.